Energie opwekken via zonnepanelen is een mooie manier om de toekomst in te gaan. Voor veel huiseigenaren is het een logische stap die zij zetten om hun huis duurzamer te maken. Toch zijn er naast de vele voordelen, zoals beter voor het milieu, ook nadelen aan zonnepanelen. Iets waar je misschien niet direct aan denkt, maar wel goed is om te weten.
Financiële nadelen
Zonnepanelen laten plaatsen kosten geld. De aanschaf is een flinke investering, waarvan je moet afwachten hoe lang het duurt voordat je deze hebt terugverdiend. Je kunt natuurlijk een deel van je energie verkopen, tegen betaling leveren aan de energiemaatschappij, maar eerlijk is eerlijk dat levert ook weer geen fortuin op.
Naast de aanschaf moet je vaak ook voor de installatie investeren. In veel gevallen moet er een extra groep in de meterkast worden aanleggen, wat natuurlijk ook geld kost.
Praktische nadelen
Dan zijn er nog praktische obstakels. Het beste rendement krijg je pas van een zonnepaneel als deze perfect geplaatst is. Dat betekent dat het paneel in een hoek van zo’n 35 graden moet liggen in zuidelijke richting. Als je dak niet aan de zuidkant is, kun je het paneel ook in oost-westelijke richting plaatsen. Dan heb je een veel vlakkere hoek nodig van ongeveer 10 graden, maar dat gaat ten koste van het rendement.
Verder moet een zonnepaneel ook regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Oftewel, je moet het dak op. En dat is bij sommige woningen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Doe je dat niet, dan gaat ook dat weer ten koste van je rendement. Een vervuild paneel levert minder op dan een mooi schoon paneel.
Andere nadelen
Over smaak valt niet te twisten…. maar het is een feit dat veel mensen de aanblik van een zonnepaneel gewoon niet mooi vinden. Uiteraard is het een keuze, die je in eerste instantie voor jezelf maakt, maar wanneer je een woning gaat verkopen, kan het een probleem worden. Enerzijds is het waardevermeerderend dat je groene energie opwekt, anderzijds kan het potentiële kopers afschrikken als zij de zonnepanelen niet mooi vinden.
Daarnaast moet je ook even in gedachten houden dat veel zonnepanelen te weinig energie leveren om volledig op te kunnen draaien. Vaak is het nodig, vooral in de winter, om alsnog energie van een energieleverancier te kopen.
Niet zonder risico
Het plaatsen van zonnepanelen heeft dus voor- en nadelen. Maar het brengt ook mogelijke risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het verhoogde risico op brand, bij alles wat met stroom te maken heeft, kan er immers een vonk overslaan. Of panelen die van het dak waaien, met directe en indirecte schade tot gevolg. En zelfs het ontploffen van een accu behoort tot de mogelijkheden. Het is dus verstandig om alles realistisch op een rijtje te zetten en je goed te laten informeren.