Zo kun je de hardheid van je water meten

Zo kun je de hardheid van je water meten

De hardheid van leidingwater verschilt sterk per locatie. Machines, zoals je wasmachine of een vaatwasser, kunnen kapot gaan van kalkaanslag dat door hard water wordt veroorzaakt. In dit artikel vertellen we je hoe je erachter kunt komen hoe hard je water is en wat je tegen kalkaanslag in je apparaten kunt doen.

Wat is hard water?

Hard water is in feite ongefilterd drinkwater. In hard water zit nog kalk en verschillende mineralen. De hardheid van water wordt gemeten door middel van de hoeveelheid calcium en magnesium die erin aanwezig is. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (F). Als water 0 F heeft, spreken we over volledig zacht water, hard water kan oplopen tot soms wel 50 F, dit is dan extreem hard water.

De effecten van hard water

Hoewel het vaak wordt gedacht is hard water is niet slecht voor je gezondheid. Het is echter wel slecht voor veel van je apparaten en kan ook de waterdruk van je douche flink aantasten. Hard water zorgt voor kalkaanslag. Door de kalkaanslag moeten je apparaten harder werken, de onderdelen van je apparaten verslijten hierdoor harder. Dit zorgt ervoor dat je apparaten sneller stuk gaan. 

Test je waterhardheid

Wil je de waterhardheid van het water dat uit je kraan komt testen? Daar zijn speciale testkits voor te koop. Met een druppeltester kun je gemakkelijk de hardheid meten. Kom je erachter dat je water te hard is, dan kun je een waterontharder aanschaffen. Deze filtert het kalk uit je water, zodat je apparaten langer meegaan. Tegenwoordig zijn er erg moderne waterontharders, zoals de Nanofix. Dit is een nieuwe, milieubewuste oplossing tegen kalkaanslag.

Positieve effecten van zacht water

Wanneer je zacht water gebruikt is dat niet alleen goed voor je apparaten, zoals je wasmachine en je vaatwasser. Zacht water is ook goed voor je huid en je haren. Wanneer je doucht met zacht water zullen je haar en huid heerlijk zacht worden en minder snel vet. Ook zul je minder last hebben van kalkaanslag in je douchecabine, waardoor het poetsen van je badkamer een stuk makkelijker zal zijn.