Zie je groen van jaloezie als je naar het grasmat van je buren kijkt? Dat hoeft voortaan niet meer, want met deze adviezen wordt jouw grasperk net zo perfect! Pas deze tips toe en geniet binnen korte tijd van een stralend gazon!
Op gezette tijden maaien
Geregeld het gras een klein beetje maaien is veel beter voor een mooier gazon, dan wanneer je af en toe te kort maait. Zorg dus dat je het gras niet te kort maait: laat het liefst 2/3 van de bestaande graslengte staan. Met vlijmscherpe messen op je grasmaaier krijg je de beste resultaten: een nette snede en gras dat heel gauw herstelt. Het is zeker aan te raden om te maaien wanneer het een beetje koeler is. Voorts is het handiger om droog in plaats van nat gras te maaien. Dat voorkomt nat grasmaaisel in je grasmaaier. Kies je ervoor om het afgesneden gras te laten liggen als mulch en heeft je grasmaaimachine die optie, dan verscheurt hij het maaisel in heel kleine stukjes die sneller verteren en door de bodem worden opgenomen als voedsel. Bij mulchen is de kans op vervilting van je grasperk weliswaar iets groter, maar dat is heel gemakkelijk te verhelpen.
Geregeld besproeien
Wanneer het droog weer is, heeft je gazon extra water nodig. Je grasperk gedijt veel beter als je hem zo af en toe veel water geeft dan wanneer je hem geregeld een klein beetje besproeit. Bij overvloedig besproeien krijgt het water de kans om diep in de grond door te dringen, waardoor de graswortels het water volgen en zich steviger in de grond graven. Zo kunnen ze bij eventuele droogte altijd nog vocht vinden. Sproei je echter elke dag maar een heel klein beetje, dan krijg je een averechtse werking: oppervlakkige graswortels en een gazon dat minder weerbaar is tijdens de droge tijd. Reken in drogere perioden op ongeveer 15-20 millimeter water en plaats voor de meting een regenmeter of een rechthoekige bak op het gazon wanneer je besproeit.
Bestrijding van onkruid
Voor een stralend en gezond gazon is het noodzakelijk om alle onkruid te verwijderen. Onkruidbestrijding kun je grotendeels aanpakken door je grasmat geregeld te maaien, de nodige voeding te geven en van voldoende water te voorzien. Voorkom in ieder geval dat het onkruid zaad vormt en zichzelf op die manier over het hele gazon uitspreidt. Er zijn twee hardnekkige soorten onkruid die je het beste met (pen)wortel en al kunt uittrekken: distels en paardenbloemen. De meeste tuinwinkels hebben speciale stekers om dit karweitje te vergemakkelijken.
Het precieze type gras selecteren
Save the best for last. Dat hebben we met deze heel belangrijke tip gedaan. Er zijn vele grassoorten die elk een specifiek resultaat hebben. Wil je een prachtig gemaaid grasperk, een speelgrasmat waar kleintjes zich kunnen uitleven of heb je een overschaduwd erf? Er zijn speciale grasmengsels te koop voor elk van deze specifieke doelen. Het is daarom raadzaam eerst na te gaan wat je met jouw gazon wil doen, voordat je er eentje aanlegt.