Bij het overwegen van zonne-energie voor een huis, beginnen veel mensen met de vraag “hoeveel kost het om op zonne-energie te gaan?”. Dit is logisch – het is tenslotte belangrijk om erachter te komen welke financiële middelen nodig zijn en of zonne-energie een mogelijkheid is gezien jouw financiële situatie. Gelukkig zijn er zeer aantrekkelijke financieringskeuzes, inclusief geen kosten vooraf, die zonne-energie betaalbaar en toegankelijk maken voor veel meer mensen. Naast het beschouwen van zonne-energie als een aanschaf met kosten, kunnen zonnepanelen ook als een investering worden beschouwd. Dit komt omdat het overschakelen op schone zonne-energie aantrekkelijke financiële voordelen kan opleveren die vergelijkbaar zijn met het rendement van andere plaatsen waar je jouw geld kunt stoppen, zoals spaarrekeningen, geldmarkt of obligatiefondsen. Laten we dus eens kijken hoe je residentiële zonne-energie als investering kunt evalueren.
Solar ROI berekenen en vergelijken
Het rendement op investering van zonnepanelen in Brabant kan op verschillende manieren worden bekeken. Geen enkele aanpak is perfect, dus mensen kijken vaak naar een paar verschillende ROI-berekeningen. Een eenvoudigere methode is de terugverdientijd, die we in de volgende sectie zullen bespreken. Één van de meer complexe benaderingen is een berekening met de naam intern rendement, of IRR, die de disconteringsvoet (of rentevoet) berekent die de netto contante waarde van alle kasstromen (inclusief jaarlijkse elektrische besparingen, in dit geval) gelijk maakt, tot nul.
Terugbetalingsperiode
Een eenvoudigere manier om naar het rendement van de investering van zonnepanelen van Solease te kijken, is door te vragen: “Hoeveel jaar duurt het voordat mijn zonnepanelen mij terugbetalen voor de kosten die ik heb betaald?” Dit wordt vaak de terugverdientijd genoemd. Om jouw terugverdientijd te berekenen, deel je eenvoudig jouw nettokosten van jouw elektrische zonne-energiesysteem door de jaarlijkse besparing op je elektriciteitsrekening.
Nutskosten stijgen
De volgende stap bij het berekenen van jouw terugverdientijd is rekening houden met de extra besparingen door toekomstige hogere elektriciteitstarieven. Hoeveel zijn de elektriciteitstarieven historisch gestegen? Het kan verwarrend zijn om de historische tariefstijgingen te berekenen, omdat de nutsbedrijven op een aantal verschillende manieren meer kunnen vragen, waaronder tarieven, transportkosten en grondstofkosten. Één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn, is dat de elektriciteitskosten in de loop van de tijd stijgen. Als je echter overschakelt op 100% schone zonne-energie, zul je niet worden onderworpen aan stijgende elektriciteitsverbruik, waardoor het potentieel van uw investering in zonnepanelen verder wordt vergroot. En vergeet niet dat hoe meer elektriciteitstarieven in de loop van de tijd toenemen, hoe meer waarde u haalt uit uw zonnestelsel op het dak – wat betekent dat jouw terugverdientijd afneemt terwijl de ROI elk jaar toeneemt.