vloerverwarming

Zijn alle vloeren geschikt voor vloerverwarming?

We kunnen niet zeggen dat alle vloerbedekking geschikt is om bij een vloerverwarming te gebruiken. Bij vloeren voor een vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte die circuleert zoveel mogelijk wordt afgegeven in de daarboven liggende ruimte. Daarom moeten we vooraf bekijken welke vloerbedekking we kunnen gebruiken. Er zijn soorten die een groot isolerende werking hebben. Deze soorten kunnen bij uitzondering gebruikt worden als er een vloerverwarming aanwezig is.

De belangrijkste bepalende factor of een vloerbedekking gebruikt kan worden is de warmteweerstand. Dit noemen we de R-waarde van de vloerbedekking. Wanneer er geen vloerverwarming wordt gebruikt dan is een hoge warmteweerstand zeker aan te bevelen. De vloerbedekking doet dan dienst als isolatiemateriaal. De koude vanuit de grond of kruipruimte moet worden tegengehouden. Zo zul je minder energie gebruiken om de kamer te verwarmen. Heb je echter wel een vloerverwarming dan moet de warmteweerstand zo laag mogelijk zijn. De warmte vanuit de vloer moet dan gemakkelijk door de vloerbedekking kunnen komen om de daarboven liggende ruimte te verwarmen.

Geschikte vloeren voor een vloerverwarming.

Er zijn verschillende soorten vloerbedekkingen die gebruikt kunnen worden bij een vloerverwarming.

Cementgebonden gietvloeren.

Het zijn vooral de cementgebonden gietvloeren die zeer geschikt zijn om in combinatie met een vloerverwarming te gebruiken. De warmte weerstand hiervan is laag, zodat de warmte goed wordt doorgegeven aan de daarboven liggende woonruimte.

Natuursteen

Dat geldt ook bij het gebruik van natuursteen. Voor de zekerheid kun je bij lichte natuurstenen geen standaard wapeningsnet in de dekvloer aanbrengen, maar een gegalvaniseerde of  kunststof wapeningsnet. Dit moet je doen om kans op roestvorming te voorkomen.

Keramische tegels

Deze vloerbedekking kan zonder problemen gebruikt worden in combinatie met een vloerverwarming. Zorg er wel voor dat er rekening wordt gehouden met de uitzetvoegen. Wordt dat niet gedaan dan loop je het risico dat de voegen of tegels gaan loskomen of barsten. Daarom is het ook zo belangrijk dat je voor deze soort werkzaamheden vakmensen inhuurt. Ze weten precies hoe de tegels gelegd moeten worden. De vakman zal ook op de ondergrond en de gebruikte lijm letten.

Gietvloeren

Wanneer we naar de gietvloeren kijken kunnen we zeggen dat de epoxy gietvloer niet geschikt is in combinatie met een vloerverwarming. De overige soorten gietvloeren kunnen zonder problemen worden gebruikt bij een vloerverwarming. In een woning wordt hoofdzakelijk polyurethaan gebruikt.

Vloerbedekking dat minder geschikt is bij een vloerverwarming

Er zijn materialen die een behoorlijk hoge warmteweerstand hebben waardoor ze minder geschikt zijn om bij een vloerverwarming te gebruiken. Je kunt daarbij denken aan houten vloeren.  Hout is op zich een goede isolator en zal daardoor ook de warmte slecht doorgeven. Je kunt het echter wel gebruiken in combinatie met een vloerverwarming, maar dan moet je een lagetemperatuurverwarming gebruiken die diep genoeg in de dekvloer liggen en dienen voor een geleidelijke verwarming. De temperatuur mag niet boven de 45 graden Celsius uitkomen. Dat is belangrijk omdat door warmte hout gemakkelijk uitzet. Daarom moet er bij het leggen van een houten vloer voldoende ruimte zijn om uit te kunnen zetten. Laat daarom de vloeren altijd aanbrengen door de vakman, zodat je achteraf nooit problemen krijgt.

Bron: Stylishcolors