Zelf een afvoer aanleggen

Zelf een afvoer aanleggen?

Ben jij recent verhuisd of kan jouw woning wel een nieuwe afvoer gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf aan te leggen. Je kunt er ook een loodgieter voor inhuren, maar dit kost weer allemaal extra geld. Voordat je kunt beginnen zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Wat voor afvoer?

Waar je de afvoer wilt aanleggen maakt uit voor de diameter van de PVC buis die je nodig hebt. Zo heb je voor een hand wasbak of wastafel een PVC buis diameter nog van 40 of 50mm. In vergelijking heb je voor een wc een veel grotere diameter nodig van 90 mm. Het is dus belangrijk om dit eerst goed te bekijken, voordat je al de buizen gaat halen. Let op, ook als je dit al weet moet je nog aan andere dingen denken voor het aanschaffen.

Verbinden van de afvoer

De PVC buizen komen in verschillende maten en lengtes, maar je zult ze ook met elkaar moeten verbinden. Er zijn hier twee manieren voor. Zo heb je PVC buizen die werken met een speciale manchetsluiting. Ze moeten eerst op maat gezaagd worden en gevijld. Voeg wat glijmiddel aan het rubber in het manchet en schuif de onderdelen in elkaar en het is klaar voor gebruik. Daarnaast is er ook de optie om te kiezen voor PVC buizen die werken met een lijmverbinding. Met een lijmverbinding is er iets meer werk vereist.

Als je kiest voor een lijmverbinding zorg je er eerst voor dat de buis op maat gezaagd is. Dan moeten de randen schuin afgevijld worden. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed blijft plakken is het belangrijk om de buis schoon te maken. Dit kun je doen met ontvettende zeep of speciale PVC reiniger. Daarna breng je PVC lijm aan op beide stukken en schuif je de onderdelen in elkaar. Houdt dit vast voor minimaal 30 seconden zonder te draaien. Let op! Verwijder het overtollige lijm als het bevestigd is.

Er zijn dus veel dingen waar je op moet letten, voordat je al de buizen gaat kopen. Denk dus goed na over of je liever een lijmverbinding of een manchetverbinding wilt en wat voor afvoer je gaat aanleggen. Zorg voor een goede planning, voordat je begint met het aanleggen. En vergeet niet: meten is weten! Dus zorg ervoor dat je alles goed checkt voordat je begint en er misschien spijt van krijgt.