Zelf de kleuren mengen

Zelf de kleuren mengen voor je muur: doen of niet?

Heb jij jouw muurverf pot geopend en is het niet de juiste kleur? Wil jij graag wat andere kleuren mengen zodat je wel de juiste kleur krijgt? Dan vraag je je natuurlijk af of je dat zelf kunt doen en hoe je dat dan gaat aanpakken. Het kan nogal een lastig taakje zijn om blauw of bijvoorbeeld paars rood, bruin en geel te mengen met elkaar. Hier zijn wat tips.

Kleuren kennen

Voordat je begint is het belangrijk dat jij een beetje verstand hebt van kleuren. Je moet goed weten welke kleur er ontstaat als je twee kleuren met elkaar gaat mengen. Je kunt het beste dan beginnen met de primaire kleuren. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren kun je alle kleuren creëren. Als je rood mengt met geel krijg je oranje, als je blauw mengt met rood krijg je paars en als je blauw mengt met geel krijg je groen. Wil je lichter of donkerder groen, paars of oranje? Pak dan een beetje wit of zwart erbij.

Goed roeren

Als je alle kleuren bij elkaar hebt gedaan, kan het roeren beginnen. Het moet natuurlijk een egale kleur worden en daarvoor is een roerstaaf met gaatjes erin erg geschikt. Doordat de verf door de gaatjes gaat mengt alles heel erg snel en mooi. Bij de bouwmarkt kun je de staafjes aanschaffen.

Vermijd luchtbellen

Bij het verven van je muur is het belangrijk dat er geen luchtbellen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat je geen luchtbellen in je gemengde verf krijgt kun je een elektrisch mixer, die voor het bakken, gebruiken. Bij kleine blikken kun je deze op een rustige stand gebruiken zodat de luchtbellen eruit gaan. Dit kan echter niet bij grotere blikken.

Kies wat voor jou het makkelijkst is

Het kan natuurlijk zo zijn dat het zelf mengen van je verf een beetje te veel moeite lijkt. Het is namelijk wel zo dat het een sop klusje is aangezien je te werk gaat met een mixer. Zorg er daarom voor dat de grond afgedekt is met een oude doek. Het is echter natuurlijk wel super leuk dat jezelf een unieke kleur kunt creëren. Kies jij liever voor een makkelijkere methode? Ga dan naar de bouwmarkt. Daar hebben ze genoeg kleuren om uit te kiezen en kunnen ze zo de verf in een mengmachine stoppen.