Woning aan renovatie toe_ Vergeet de kozijnen niet!

Woning aan renovatie toe? Vergeet de kozijnen niet!

Is het echt de hoogste tijd dat u uw woning gaat opknappen? Dan is het belangrijk om alle aspecten van de woning eens goed te doorlopen. Het is namelijk prettiger om maar één keer in de rommel te zitten dan elke keer opnieuw. Voordat u begint is het dus belangrijk om kritisch naar alle aspecten te kijken en een goede inschatting te maken van het budget dat u hiervoor nodig heeft.

Een aandachtspunt dat vaak naar voren komt zijn de kozijnen. De kozijnen zijn om meerdere redenen belangrijk voor de woning. Als eerst natuurlijk de uitstraling van de woning. Samen met de voordeur zijn de raamkozijnen aan de voorkant het aangezicht van de woning. U wilt natuurlijk dat dit er netjes en verzorgd uitziet. Daarnaast zijn kozijnen onderdeel van de isolatie van uw woning. Toch zien we bij veel woningen dat de kozijnen flink te lijden hebben gehad onder de weersomstandigheden en het gebrek aan tijd. Daarom zeer belangrijk om bij een renovatieproject ook de kozijnen eens onder de aandacht te brengen.

Verschillende materialen kozijnen

Vandaag de dag worden kozijnen niet alleen meer van hout gemaakt. Ook kunststof en aluminium worden steeds vaker gebruikt. Verschillende materialen betekent ook verschillende eigenschappen. Hierdoor kunt u dus een keuze maken in wat u daadwerkelijk belangrijk vindt. Van elk type materiaal hebben we de voordelen en nadelen voor u in kaart gebracht.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zien nog steeds bij veel oudere woningen. Van oudsher werd hout gebruikt voor de raamprofielen. Vaak wordt ervoor gekozen om deze houten kozijnen terug te plaatsen vanwege de authentieke uitstraling. En daar hebben ze gelijk in. Iedere balk is namelijk uniek. Het voordeel van hout is ook dat je het lichtjes op kan schuren om daarna een andere kleur te geven. Er hoeft niet een heel nieuw kozijn in om een andere uitstraling te creëren. Ook heeft hout een goede isolatiewaarde waardoor u bespaard op uw energiekosten.

Het nadeel van hout is echter wel dat het veel onderhoudt vergt. Door regen en verwering gaat de verf op den duur afbladderen. Als dit niet snel bijgewerkt wordt, kan er houtrot ontstaan waardoor je slechte kozijnen krijgt. Ook zijn houten kozijnen redelijk duur.

Kunststof kozijnen

In veel woningen zien we dat er tegenwoordig kunststof (PVC) kozijnen geplaatst worden. Dit komt omdat de PVC ramen zeer voordelig geprijsd zijn. Daarnaast gaat kunststof zeer lang mee en hoef je er 50 jaar lang niet naar om te kijken. Het is erg onderhoudsvriendelijk materiaal.

Het nadeel is echter dat kunststof ondanks de goede technieken tegenwoordig niet de authenticiteit van hout na kan bootsen. Hierdoor ziet het er toch wat ‘nepper’ uit.  Bij de aanschaf maak je ook een keuze voor de komende 50 jaar. Je kan namelijk de PVC kozijnen niet zomaar een andere kleur geven zoals bij hout.

Aluminium kozijnen

Als laatst diepen we de aluminium kozijnen wat verder uit. Aluminium is echt een designproduct. Architecten zijn er dol op. Het geeft namelijk een industriële look aan de woning. Door de smalle lijsten heb je optimaal lichtinval in de woning. Ook zijn er hierdoor buitenmaatse afmetingen voor het glas mogelijk. Net als PVC is aluminium zeer onderhoudsvriendelijk.

Het grote nadeel van aluminium is de aanschafprijs. Voor aluminium kozijnen mag je een flinke portemonnee trekken. Daarnaast heeft aluminium een slechte isolatiewaarde waardoor er een hoop kou de woning inkomt.

Ieder type kozijn heeft dus zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van uw wensen en eisen kunt u bepalen welk type kozijn bij u past.