Welk materiaal voor kozijnen kiezen

Welk materiaal voor kozijnen kiezen?

Wanneer je op zoek gaat naar kozijnen, kom je erachter dat je de keuze hebt tussen verschillende materialen. Namelijk kunststof kozijnen, houten kozijnen of aluminum kozijnen. We begrijpen dat dit een lastige keuze is wanneer je helemaal geen verstand hebt van klussen of bouwen en daarom geven we je in dit artikel wat meer inzicht in de belangrijkste verschillen tussen deze materialen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden opgebouwd uit verschillende kunststof profielen. Kunststof heeft veel voordelen, maar het belangrijkste voordeel van kunststof kozijnen is dat het materiaal weinig onderhoud nodig heeft. Kunststof kozijnen hoef je namelijk niet te schilderen. Duurzaamheid wordt vandaag de dag ook steeds belangrijker. Kunststof kozijnen zijn te recyclen en ook dit is een voordeel. Wat zijn dan de nadelen van kunststof kozijnen? Eigenlijk zijn er weinig nadelen, maar als we er toch een moeten noemen, dan is dat het uiterlijk. Sommige mensen vinden dat kunststof kozijnen er minder mooi uitzien, dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Maar tegenwoordig zijn er ook kunststof kozijnen met een houtlook. Deze kozijnen gaan steeds meer lijken op echte houten kozijnen.

Houten kozijnen

Hierboven noemde we eigenlijk al even het grootste voordeel van houten kozijnen, namelijk het uiterlijk. Veel mensen vinden houten kozijnen nog altijd het mooist. Houten kozijnen hebben echter wel veel onderhoud nodig. Zo moeten ze namelijk jaarlijks geschilderd worden. Een voordeel van houten kozijnen is wel, dat ze gemakkelijk te repareren zijn bij kleine schade. Dit is bij bijvoorbeeld kunststof kozijnen veel lastiger.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen isoleren beter dan houten kozijnen, maar minder goed dan kunststof kozijnen. Aluminium is een sterk materiaal en daarom zullen je kozijnen ook lang meegaan. Ook aluminium is onderhoudsvrij wat een groot voordeel is ten opzichte van houten kozijnen. Bij kleine schade is het ook mogelijk om aluminium te repareren. Alumium is wel heel erg prijzig. Deze soort kozijnen worden vaak toegepast bij gebouwen die een hele strakke uitstraling moeten hebben.