De elektriciteit om jouw elektrische auto op te laden moet ergens vandaan komen. Dat betekent meestal dat je een speciaal EV laadstation voor thuis nodig hebt. Want alternatieven als korte snellaad stops bij een tankstation of langere sessies bij een openbaar laadstation werken niet echt heel handig.
Ben jij op zoek naar een wallbox of een laadpaal voor het gemakkelijk en snel opladen van jouw EV? Het verschil wordt uitgelegd en ook de keuze tussen deze twee mogelijkheden.
Een laadpaal is meestal onderdeel van de openbare laadinfrastructuur en is soms langs straten of bij specifieke parkeerplaatsen te vinden. Een wandlader (wallbox) wordt doorgaans niet in de openbare ruimte geplaatst, maar in privé garages of bij privé parkeerplaatsen.
Waarom voor een wallbox te kiezen
Een wallbox oplader voor bij jou thuis is een extra oplaadeenheid die sneller stroom levert dan de standaard lader die bij jouw elektrische auto geleverd wordt. Als jij een exemplaar op jouw oprit of in je garage laat installeren, dan kan het opladen van een elektrische auto er een stuk gemakkelijker mee gemaakt worden. Het laadvermogen van een type 1 wallbox lader ligt tussen de 3,7kW en 22kW, waarmee je meestal 5 tot 15 kilometer bereik per uur kunt opladen.
Dit betekent dat een (compact) elektrisch voertuig in een aantal uur of één nacht opgeladen kan worden. Plus de meeste autofabrikanten adviseren dit type laden ook boven het gebruik van een standaard oplader, aangezien deze laatste bij langdurig gebruik het daarvoor gebruikte stopcontact kan beschadigen. Dit vanwege de hoge stroomsterkte die er gedurende een langere periode uit wordt getrokken.
Waarom voor een laadpaal te kiezen
Een laadpaal thuis biedt veel voordelen. Ondanks dat laadpalen zich meestal in openbare en semi-openbare ruimtes bevinden, zijn ze ook ideaal voor een installatie dichtbij jouw huis. Ze zijn met wind- en weerbescherming uitgevoerd en bieden alsook een prima bescherming tegen vandalisme.
Zo’n persoonlijke laadpaal biedt met haar 22kW of 44kW stroomdoorvoer een stuk hoger laadvermogen dan een wallbox. Het voordeel van een level 2 laadpaal is dan ook dat ze een elektrisch voertuig een stuk sneller opladen dan dat een Level 1 lader dat kan doen. De level 2 opladers leveren namelijk een bereik van 15 tot 100 kilometer per uur. Ze kunnen op deze wijze een EV batterij in slechts twee uur compleet opladen.
Een smartcharge laadpaal
Met een door een vakman geïnstalleerde laadpaal laad je jouw EV niet alleen snel en veilig op maar ook heel intelligent en comfortabel met behulp van een daaraan gekoppelde Android of Apple iOS app.
Een smartcharge laadpaal stelt de eigenaar namelijk in staat om via een app onder meer het opladen en de geleverde stroom te controleren, plus statistieken van eerdere laadsessies te bekijken. Hierdoor kan de eigenaar precies zien hoeveel energie de EV verbruikt, zodat hij of zij kan berekenen hoeveel de auto aan stroom kost. De laadpaal is zo uiteraard ook simpel op afstand te bedienen en in te stellen.