cv kachel

Wat is de werking van een cv kachel?

Lees in deze tekst over, wat is de werking van een cv kachel? De tekst begint omstreeks het jaar 1964, en gaat door hoe het vandaag de dag nog zal kunnen gaan. Ondanks de goede geluiden over de warmtepomp, zullen de cv kachels nog wel een lange tijd blijven bestaan. Lees verder over, wat is de werking van een cv kachel?

Kolenkachels en gashaarden

Vroeger werd alleen de woonkamer verwarmd. Op een centraal punt stond de kolenkachel of gashaard, daar was het warm, en in de keuken stukken koeler. In de gang was het ook koeler, maar dat is nu nog zo. Aangezien de woningen geen vloerisolatie hadden, was het gelijk vloerverwarming voor de slaapkamers, maar ook die waren koel. Het is een andere tijd. De mensen droegen in de winter andere kleding dan in de zomer. De mannen vervingen hun katoenen overhemden voor flanellen, zelfs het ondergoed ging van zomer- naar wintergoed. Het geeft dan niet zo dat het aan de keukentafel koud was in de winter en in de zomer warm. Al vroeg kwam het idee om waterleidingen door de kachel te laten lopen, en die leidingen gingen door naar een radiator. Het is dan een kwestie van het water zachtjes rondpompen, en zo kwam een beetje van de verwarming vanuit de kamer in de keuken terecht. Hetzelfde is nog geprobeerd met de open haard, maar dat is geen succes geworden. Een rek van waterleidingen in de open haard staat ook lelijk. Deze manier van verwarmen door een heel pand, is wel de basis geweest waaruit de cv is ontstaan. Enkel de ketel stond centraal in de woonkamer dus in het zicht.

Open haarden en andere verwarmingsbronnen

Het antwoord op de vraag, wat is de werking van de cv kachel is eigenlijk al omschreven. Het is een kwestie bij de hittebron water opwarmen en naar een koelere plek pompen waar het water de warmte afgeeft. Bij open haarden is het amper van de grond gekomen, maar daar ontstonden de HR haarden. Dit ging dan niet met water maar met warme lucht, de hitte van de schouw werd elders in het huis geblazen. Nu is het wel mogelijk om wat oude technieken nieuw leven in te blazen. Door de pelletkachel, een milieuvriendelijke manier van een gezellige kachel terug in de woonkamer, zouden ook waterleidingen getrokken kunnen worden. Anders zal, net zoals bij een HR haard, elders warme lucht de woning ingeblazen kunnen worden.

Bron: Renovatienieuws