Wanneer kozijnen vervangen

Wanneer kozijnen vervangen?

Kozijnen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. De meest voorkomende kozijnen zijn kunststof en houten kozijnen. Bij goed onderhoud kunnen kozijnen een levensduur hebben van 50 tot 75 jaar! Maar er komt een moment dat de kozijnen vervangen moeten worden, wanneer is dit het geval? Kozijnen specialist Roel uit Amsterdam geeft hierop antwoord.

Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen zijn nog altijd heel erg populair in Nederland. Dit komt mede omdat houten kozijnen een hele lange levensduur hebben, mits de onderhoud goed en tijdig is uitgevoerd. Bij goed onderhoud kunnen houten kozijnen tot wel 75 jaar meegaan. Wanneer het tijd is om de houten kozijnen te vervangen? Dit weet je makkelijk door:

  • Houtrot te detecteren. Prik met een schroevendraaier in het hout en je merkt direct of er houtrot aanwezig is. Dan prik je er namelijk makkelijk doorheen.
  • Tocht door kieren. Tocht het in de woonkamer en stookt u behoorlijk, maar vliegt de warmte net zo snel weer uit huis? Dan weet je dat het tijd wordt om de houten kozijnen te vervangen voor nieuwe houten of kunststof kozijnen.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een kozijnreparatie uit te laten voeren, maar vaak is dit een kortetermijnoplossing. Zeker wanneer er houtrot aanwezig is.

Kunststof kozijnen vervangen

Moet je kunststof kozijnen vervangen? Die gaan toch nooit weer af? Deze vragen horen we vaak voorbij komen, helaas is de realiteit anders. Wel is het zo dat kunststof kozijnen vrijwel onderhoudsarm zijn. Een jaarlijkse reiniging met een doek en sopje is wel aan te raden om aanslag te voorkomen. Andere redenen om kunststof kozijnen te vervangen zijn:

  • Hang- en sluitwerk is verouderd en werkt niet meer goed.
  • Door het zetten van de woning is de isolatiewaarden niet meer optimaal.
  • De kozijnen zijn verkleurd en hebben hun beste tijd gehad.

Wat de reden ook is om de houten of kunststof kozijnen te vervangen, laat je altijd eerst goed adviseren door een kozijnen specialist in de regio waarin je woont.