huis laten taxeren

Waarom je huis laten taxeren?

Als (toekomstige) huiseigenaar sta je misschien niet direct stil bij de huidige waarde van je woning. Toch kan het goed zijn om dit in kaart te brengen. Pas als je inzichtelijk hebt wat de taxatiewaarde van je huis is, weet je nauwkeurig wat er financieel mogelijk is. Benieuwd waarom het slim is om je huis te laten taxeren?

Aankoopwaarde woning financieren

Op het moment dat jij je ideale woning op het oog hebt, volgt het moment waarop je bij een geldverstrekker aanklopt voor een hypotheek. De bank zal dan eisen dat je een taxatie laat uitvoeren om te bepalen of het bedrag dat jij wilt lenen overeenkomt met de waarde van jouw toekomstige stulpje.

Financiële duidelijkheid

Je woning taxeren? Zelfs als je geen plannen hebt om te verhuizen, kun jij je woning laten taxeren. Bijvoorbeeld omdat je wilt weten hoeveel je onder de streep overhoudt, mocht zich een situatie voordoen waarin je de woning toch van de hand moet doen.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing

De meerwaarde van je woning kun je inzetten om je huis te verbouwen. Dit biedt veel voordelen, aangezien je geen grote som geld zelf hoeft neer te tellen om de verbouwing mee te financieren. Een bank zal sneller genegen zijn om jou een lening te verstrekken als het onderpand voldoende financiële zekerheid biedt.

Overwaarde gebruiken voor kosten kopen

Heb je plannen om je huidige woning te verruilen voor een andere koopwoning? Tegenwoordig moet je over een flinke som geld beschikken om de kosten koper te kunnen betalen. Als jij je woning taxeren laat en er blijkt sprake te zijn van overwaarde, dan blijft er na de sleuteloverdracht een bepaald bedrag over waar jij de kosten koper voor de nieuwe woning van kunt betalen.

Conclusie

Je woning taxeren is de snelste manier om erachter te komen wat de huidige waarde is. Het maakt het voor jou direct helder of er sprake is van overwaarde op je huis. Op het moment dat jouw huis veel meer waard blijkt te zijn dan je hypotheek hoog is, heb diverse mogelijkheden om deze meerwaarde in te zetten. Dit kan zijn voor het betalen van de aankoopkosten voor een ander huis, maar ook voor het verbouwen van je huidige woning.