Waarom een bouwkundige keuring

Waarom een bouwkundige keuring?

Wist je dat slechts een op de drie mensen bij het kopen van een huis een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, laten uitvoeren? Zonde, want een zo’n keuring geeft je meer inzicht in de technische en onderhoudsstaat van de woning. Zo weet je met een bouwtechnische keuring precies wat je koopt.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd en is een onafhankelijke visuele inspectie van de woning. Deze inspectie door een bouwkundige geeft je inzicht in de bouwkundige staat van de woning die je van plan bent om te kopen.

De bevindingen tijdens de inspectie worden genoteerd om vervolgens op kantoor uitgewerkt te worden tot een bouwkundig rapport. Dit rapport bevat ook een kostenraming, waarin kosten worden opgedeeld in drie soorten: korte termijn kosten, lange termijn kosten en verbeterkosten. Zo weet je precies welke kosten je de komende jaren na het kopen van de woning kunt verwachten.

Redenen om te kiezen voor een bouwkundige keuring

Als je van plan bent om een woning te kopen, dan is een bouwkundige keuring laten uitvoeren absoluut aangeraden. Het grootste voordeel is dat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt. Met een bouwkundig rapport heb je namelijk duidelijk inzicht in de gebreken van een woning en de verwachte kosten op termijn. Daarnaast kan je de hoogte van je bod bepalen op basis van het bouwkundig rapport. Dit geeft je een sterkere positie tijdens de onderhandelingen.

Wanneer een bouwkundige keuring?

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan nooit kwaad. Een woning heeft vanaf het moment dat die opgeleverd wordt onderhoud nodig. Wordt dit onderhoud niet gedaan, dan kunnen ook jonge woningen gebreken hebben. Echter geldt: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op gebreken of achterstallig onderhoud. Bij oudere woningen, die gebouwd zijn voor 1990, is het extra verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Tegenwoordig is het voorbehoud van bouwtechnische keuring is toegevoegd aan het koopcontract, waardoor het mogelijk is om een streep door het koopcontract te zetten als de herstelkosten van gebreken hoger dan gedacht uitvallen.

Bouwkundige keuring aanvragen

Een woning kopen doet je niet dagelijks. Daarom is het verstandig om voor zekerheid te kiezen. Een bouwkundige keuring geeft je die zekerheid. Wil je precies weten hoe het zit met de technische en onderhoudsstaat van de woning die je wilt kopen? Vraag een bouwkundige keuring aan bij Huiskeur. Deze onafhankelijke partij staat bekend om hun deskundigheid op het gebied van bouwtechnische keuringen. Alle medewerkers zijn dan ook goed opgeleid en hebben de nodige ervaring in de bouw.