zonnepanelen aanschaffen

Waar moet je aandenken als je zonnepanelen wil aanschaffen?

Je hebt een nieuwe woning en bent bezig deze naar je smaak in te richten. Natuurlijk wil je bij je nieuwe woning de vaste lasten zo laag mogelijk houden. Door een eenmalige investering in zonnepanelen kan jij je eigen zonne energie opwekken. Zo is jou huis klaar voor de toekomst. De investering kost in eerste instantie veel geld en je wil natuurlijk wel de juiste keuzes maken. Om het makkelijker te maken zijn er een aantal dingen waar je op zou moeten letten bij het aankopen van zonnepanelen.

Kosten

Wanneer je zonnepanelen aanschaft zit hier natuurlijk een kostenplaatje aan gebonden. Hierbij is het van belang dat niet alleen naar de prijs van de panelen wordt gekeken. Belangrijker is de prijs per capaciteitseenheid (uitgedrukt in Wp). Een duurder paneel is vaak efficiënter en levert je daarom goedkopere stroom op dan wanneer je voor de goedkope variant zonnepanelen gaat. De aanschaf van zonnepanelen kost vaak tussen de 5.000 en 10.000 euro, en wordt meestal binnen 10 jaar terugverdiend.

Grootte van de zonnepanelen

Welke maat zonnepanelen je moet aanschaffen hangt af van veel factoren. Ten eerste is het natuurlijk van belang hoeveel ruimte je vrij hebt voor het plaatsen van de panelen. Daarnaast zijn er verschillen in capaciteit en spelen een aantal technische factoren ook een rol. Laat je hiervoor vooraf goed informeren.

Vraag rond bij je buren

Als er meer mensen in je buurt wonen die zonnepanelen willen aanschaffen kan dit voordeliger uitpakken. Vaak krijg je een korting wanneer meer mensen in de wijk gelijktijdig deze aanschaf doen. Je doet er dus goed aan om te informeren wat voor energiebronnen er nu gebruikt worden in de straat en of meer mensen willen overstappen.

Soorten zonnepanelen

Niet onbelangrijk, het type zonnepaneel dat je uitkiest. De meest aangeschafte zonnepanelen zijn nog steeds blauw en zwart. Er zijn verschillende aanbieders van zonnepanelen dus de keuze is ook groot. Verschillende typen zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Polykristallijn is goedkoper dan monokristallijn, maar werkt ook iets minder goed. De goedkoopste zonnepanelen zijn van dunne film.

Kies voor een keurmerk

Juist omdat er zoveel aanbieders zijn van zonnepanelen kan de keuze moeilijk zijn. Zorg er in elk geval dat er een keurmerk aanwezig is zodat kwaliteit gegarandeerd is.

Zonnepanelen zijn dus een investering, maar zorgen ervoor dat je nieuwe huis ook gelijk meer waard wordt en klaar is voor de toekomst.