Voorzetwanden plaatsen

Voorzetwanden plaatsen voor het isoleren van je ruimtes

De meeste nieuwbouwwoningen zijn er duurzaam, en ook steeds meer mensen laten hun woning isoleren. Goed voor het milieu natuurlijk – maar ook niet vervelend voor je eigen energiekosten. Isolatie kan behalve warmteverlies ook een te warme woning voorkomen – de zomers worden namelijk steeds heter! En ook als je woning gehorig is, kan een geïsoleerde muur een deel van de herrie tegenhouden.

Als je buiten je woning niet kan of mag isoleren, dan is isolatie aan de binnenkant ook een mogelijkheid. Dit systeem kan je ook gebruiken voor het isoleren van individuele kamers in je huis. Lees hier wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze klus aanpakt!

Voorzetwanden van gips zonder isolatiemateriaal

Je kan je woning of individuele kamers isoleren door een soort schouwmuur te creëren met voorzetwanden. Je schroeft dan een constructie van houten latten tegen je binnenmuur. Daarop monteer je gipsplaten, waarvan je de naden dicht. Deze gipsplaten vormen je nieuwe binnenmuur en zijn sterk genoeg om er schilderijen en planken aan te bevestigen – maar geen zware objecten, zoals TV’s. De isolatiewaarde van deze methode is beperkt.

Voorzetwanden van gips met isolatiemateriaal

Deze methode levert een veel betere isolatie op dan de bovenstaande methode, en is verder identiek. Tussen de gipswand en de binnenmuur breng je isolatieplaten aan. Er zijn veel verschillende opties: van XPS (piepschuim), PIR en PUR, glas- of steenwol tot duurzame opties zoals houtvezel, jute en kokosmatten. Elk van deze isolatiematerialen heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijs.

Kant- en klare geïsoleerde wandpanelen

Dit zijn wandpanelen die al met een laag isolatiemateriaal bedekt zijn. Makkelijk in het gebruik en aantrekkelijk! Er zijn varianten met schuine hoeken die makkelijk naadloos verwerkt kunnen worden, en platen met decoratieve schuinen hoeken. Ook deze all-in-one platen bevestig je op een lattenstructuur tegen een muur.

Voorzetwanden van cellenbeton

Deze “voorzetwanden” bestaan uit een binnenmuurtje van cellenbetonblokken. Die zijn erg licht, omdat ze vol zitten met luchtbelletjes. Dat geeft ze een zekere isolatiewaarde, en ze zijn sterker dan gipswanden. Je hoeft bij deze methoden geen lattenstructuur te gebruiken: de betonblokken worden op elkaar en tegen de muur gelijmd.

Voorzetwanden laten plaatsen door een professional

Natuurlijk kan je voorzetwanden van een ruimte of je huis ook laten aanbrengen door een aannemer. Uiteraard hangt daar een prijskaartje aan, maar er zitten ook veel voordelen aan. Een aannemer kan een perfect resultaat afleveren. De kans dat er koudebruggen ontstaan, waardoor toch warmte weglekt, is veel kleiner. Het resultaat is waarschijnlijk ook mooier, en je weet zeker dat de constructie sterk en veilig is. Tenslotte zit je veel minder lang met de rommel en de overlast in je woning.

Wil je de kosten van een vakman inhuren drukken? Vraag dan een paar vrijblijvende offertes aan van aannemers in jouw regio. Je kunt dan precies kijken wie de beste prijs-kwaliteitsverhouding aanbiedt.

Bron: www.atmyhome.nl