Voordelen en nadelen van rolluiken

Voordelen en nadelen van rolluiken

Overweeg je om rolluiken te kopen? Dan is het handig om eens alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Zo kan je jezelf afvragen of je rolluiken nodig hebt of dat er wellicht een betere optie is. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van rolluiken

  • Verduistering. De meeste rolluiken kunnen het licht van buiten blokkeren, waardoor op een verduisterde slaapkamer kunt slapen. Dit is ideaal voor mensen die nachtdiensten slapen. Naast het licht blokkeren rolluiken ook de zon, waardoor het binnen koeler blijft.
  • Inbraakvertragend. Een hogere veiligheid is voor veel mensen de belangrijkste reden om te kiezen voor rolluiken. Rolluiken werkt inbraakvertragend, waardoor ze inbrekers afschikken. Als je weggaat, gaat slapen of op vakantie gaat dan zorgen de rolluiken voor een beter beschermde woning.
  • Isolatie. Zowel kunststof als aluminium rolluiken zorgen voor een betere warmte-isolatie. Meerdere rolluiken laten plaatsen en deze tijdens de koude wintermaanden dicht doen als het donker wordt zorgt voor een flinke energiebesparing.
  • Privacy. Voor iedereen die graag meer privacy wilt zijn rolluiken ook een goede keuze. Door de luiken dicht te doen sluit je jezelf helemaal af van de buitenwereld.
    Geluidsisolatie. Heb jij weleens last van geluiden van buitenaf? Dan kunnen rolluiken voor de nodige geluidsisolatie zorgen. Voor mensen die aan een drukke weg of bij een speelplaats wonen is dit een groot voordeel van rolluiken.

Nadelen van rolluiken

  • Inbraakwerend. De inbraakwerendheid van rolluiken is natuurlijk een voordeel. Echter zijn handmatige rolluiken minder inbraakwerend, omdat deze relatief makkelijk te openen zijn. Bij elektrische rolluiken zorgt de motor ervoor dat deze niet geopend kunnen worden.
  • Prijzig. De aanschafprijs van rolluiken is relatief hoog. In vergelijking met andere zonwering, zoals screens of lamellen, zijn rolluiken erg prijzig. Echter zijn rolluiken ontzettend sterk en bieden ze vele voordelen ten opzichte van andere mogelijke opties. Als zonwering de belangrijkste reden is om rolluiken aan te schaffen, dan zou het financieel niet de beste keuze zijn.
  • Lastig te installeren. Het installeren van rolluiken kan erg lastig zijn. Vooral voor het installeren van elektrische rolluiken is de nodige kennis vereist. Om de rolluiken te monteren is het nodig om gaten in de gevel te boren. Verder is kennis nodig om de elektriciteit aan te leggen. Ons advies is rolluiken altijd te laten installeren door een specialist op dit gebied. Zo weet je zeker dat dit netjes gebeurd en de rolluiken goed werken.