Vereniging van Eigenaren wat doen zij precies

Vereniging van Eigenaren: wat doen zij precies?

De Vereniging van Eigenaren (VvE) soms ook wel Vereniging van Huiseigenaren genoemd. Zij hebben dezelfde verantwoordelijkheden. Zij zijn verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het pand. Denk hierbij aan de financiën en administratie, maar ook aan het onderhoud van het pand. Het onderhoud is heel divers. Voorbeelden hiervan zijn: schilderwerk, dakonderhoud en wellicht tuinonderhoud. Leden van de VvE hebben samen een gezamenlijke verzekeringen zoals: een opstalverzekering- en een aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn de basisverzekeringen. Ook zijn er nog andere verzekeringen waar in sommige gevallen voor gekozen wordt. Dat zijn de glasverzekering en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Verantwoordelijkheden van een beheerder

Een beheerder van de Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor een aantal zaken. Namelijk de volgende:

  • Administratief VvE Beheer
  • Financieel VvE Beheer
  • Technisch VvE Beheer

Wilt u hierover meer weten? Bezoek dan eens de site van Centiss. Daar vindt u nog een heleboel informatie over taken van een VvE Beheerder en verzekeringen die in dit artikel niet voorbij zijn gekomen.

Wel of niet uitbesteden

Uitbesteden is niet verplicht. Maar wel verstandig, Want in de meeste gevallen is een beheerder zonder ervaring geen groot succes. Wanneer het niet uitbesteed wordt aan een VvE beheerder. Let er dan wel op dat alles gaat zoals het moet en geef ook iemand een controlerende taak, zodat er aan de regels gehouden worden volgens de Splitsingsakte, Modelreglement en Huishoudelijke Reglement. Nog iets waar opgelet moet worden is of de beheerder de regels van besluitvorming volgt. Zoals net al gemeld is uitbesteden niet verplicht, maar ook hebben wij nu duidelijk gemaakt wat het werk van een VvE Beheerder inhoud. Neem ook mee dat het niet uitbesteden van een VvE vaak de bron is van conflicten en burenruzies.

VvE vergadering tijdens corona

In bijna alle gevallen is de VvE Beheerder ook de voorzitter in de vergadering. Een voorzitter is altijd van belang om knopen door te hakken. De taak van de voorzitter en andere belangrijke personen die deelnemen aan de vergaderingen zullen zich flink moeten verdiepen in verschillende situaties. Op dit moment vooral in de regels rondom het coronavirus. Zo is er een Noodmaatregel voor Wetgeving aangenomen. Nu mogen vergaderingen alleen elektronisch gehouden worden. Wel mogen er nog rechtsgeldige besluiten genomen worden, maar ook hieraan zijn weer andere voorwaarden dan normaal aan verbonden. Kortom bij het werk van VvE komt veel werk kijken. Ook zijn de verantwoordelijkheden groot en vereist het een heleboel kennis van financiën, administratie en verzekeringen.