achtertuin ontwerpen

Uw achtertuin ontwerpen: waar moet u rekening mee houden?

Brengt u veel tijd in de achtertuin door? Zit u regelmatig in het zonnetje tijdens de zomermaanden, of bent u ook in het voorjaar en najaar in uw tuin te vinden? Dan wilt u uiteraard een tuin die volledig naar uw wens is ontworpen. Maar is uw huidige tuin wel naar uw zin? De achtertuin is misschien niet goed zichtbaar voor anderen, zoals de voortuin dat wel is, maar u wordt als bewoner regelmatig met uw achtertuin geconfronteerd. Een volledig ontworpen en verzorgde achtertuin is lekker voor het gevoel en goed voor de waarde van uw woning. Hoe u uw eigen achtertuin kunt ontwerpen, leest u in dit blog.

Maak gebruik van de omgeving

Hoe kleiner de tuin wordt, des te belangrijker wordt een zorgvuldig ontwerp. Een kleine tuin ziet er snel rommelig uit, omdat u teveel kwijt wilt in een te kleine ruimte. Voordat u begint met uw tuin te verbouwen, kunt u dus beter eerst een volledig ontwerp maken. Bedenk eerst wat voor soort tuin u wilt. Zit u graag op het terras, of heeft u kinderen die graag spelen? Een tuinontwerp moet gemaakt worden met de wensen van de gebruikers als uitgangspunt. Denk ook aan de stijl die u wilt gebruiken. Houdt u van moderne elementen of heeft u liever een landelijk ingerichte tuin? Bepaal op basis van uw eigen smaak welke stijl geschikt is voor uw tuin. Houd hierbij ook rekening met de omgeving. Het huis van de buren, een boom in het plantsoen of een haag van de buren, ze hebben allen invloed op de manier waarop u uw tuin gaat beleven. Laat uw tuin samenwerken met deze elementen.

Functionaliteit

Zoals hierboven al werd beschreven, is het belangrijk om de wensen van de gebruikers als uitgangspunt te nemen. Welke functionele doelen heeft uw achtertuin? Organiseert u regelmatig een barbecue voor de hele buurt of gaan uw kinderen graag zwemmen in de zomer? Dan moet u wel voldoende ruimte vrijmaken voor dergelijke activiteiten. Denk verder vooruit dan het komende jaar. U wilt nu misschien geen tuinhuisje, maar het is wel slim om rekening te houden met een eventuele aanpassingen die later plaats kunnen vinden.

Pas voldoende groen toe

Een moderne tuin ziet er strak uit en is voorzien van relatief veel grijstinten. Toch moet u niet vergeten om voldoende groen aan uw tuin toe te voegen. Zonder groen wordt een tuin nooit levendig. Door creatief om te gaan met planten kunt u deze prima verwerken in een strak ontwerp. U kunt bijvoorbeeld een laurier bestellen, deze wintervaste haag kan heel strak gesnoeid worden. Ook in andere stijlen is een laurierhaag zeer geschikt.