Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Om het hele jaar door plezier te hebben van je tuin is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Denk hierbij aan zaken zoals het snoeien van bomen, struiken en planten, het onderhouden van je gazon of vijver, het verwijderen en bestrijden van onkruid en bemesten. In dit artikel lees je in welke seizoen je welk tuinonderhoud uitvoert.

Voorjaar

Het voorjaar is de drukste tijd van het jaar qua tuinonderhoud. De tuin ontwaakt weer uit de winter en er is van alles te doen. Wanneer je een gazon hebt kun je dit in het voorjaar verticuteren en bemesten. Een vijver heeft in het voorjaar ook wat onderhoud nodig, denk hierbij aan het verwijderen van dode planten, het reinigen van het filter en het aanbrengen van nieuwe planten. Ook kun je nog wat snoeiwerk verrichten in het voorjaar, bijvoorbeeld voor vaste planten zoals rozen en hortensia’s, het knippen van heggen en het verwijderen van dode takken. Tenslotte kun je ook nog wat schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren zoals het reinigen van bestrating en het leeghalen van dakgoten.

Zomer

De zomer is een vrij rustige periode qua tuinonderhoud. Je kunt je voornamelijk richten op het bijhouden van de tuin. Denk hierbij aan grasmaaien, onkruid verwijderen, het gazon sproeien en planten water geven en eventueel nog wat snoeiwerk. Dit is de tijd van het jaar om van je tuin te genieten.

Najaar

In het najaar is het weer tijd voor de volgende grote onderhoudsbeurt van je tuin. Dit is de tijd van het jaar waarin de meeste bomen gesnoeid kunnen worden, maar ook veel struiken, heggen en vaste planten zijn weer toe aan een snoeibeurt. Verder kun je in het najaar uitgebloeide bloemen en planten verwijderen en bloembollen planten voor in het voorjaar. Tenslotte kun je ook het gazon nog een keer verticuteren om het voor te bereiden op de winter.

Winter

In de winter hoeft er niet veel te gebeuren op het gebied van tuinonderhoud. De belangrijkste taken zijn erop gericht om schade door vorst te voorkomen. Denk hierbij aan het afdekken van planten, sneeuwruimen en zorgen dat een vijver niet compleet dicht vriest.