Tuinbeelden

Tuinbeelden, laat je tuin tot leven komen

Tuinbeelden, een persoonlijke toevoeging aan je tuin. De één maakt een waar sprookjesbos van zijn tuin, terwijl de ander ander kiest voor één groot en statig beeld. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Waar houd je nou rekening mee en wat is er zoal in het aanbod van tuinbeelden?

De eerste keuze wordt gemaakt tussen abstract, mens of dier. Of wellicht wel een fontein. Van daaruit is de keuze nog steeds reuze. Elk materiaal geeft een tuinbeeld een hele andere uitstraling. Daarbij is de stijl van je tuin ook een belangrijk aspect om het beeld beter tot zijn recht te laten komen.

Ook is de grootte een belangrijke afweging in je keuze. Kleine beelden komen vaak minder tot hun recht in een grote tuin, en kunnen er soms zelf rommelig uit zien. Houd er ook rekening mee dat ieder beeld een vorm van onderhoud vraagt. Dus bij de aanschaf is het belangrijk om na te gaan wat jouw beeld vraagt aan onderhoud. Om ze allemaal even na te gaan:

Abstracte beelden

Abstracte tuinbeelden laten iets over aan de fantasie van de mens. Vaak zijn deze beelden te vinden in de tuin van de kunstliefhebber. Ze hebben meestal een symbolische betekenis en worden als het ware in de tuin geëxposeerd.

Dieren beelden

De tuinbeelden van dieren worden steeds mooier. Men gebruikt steeds realistischere kleuren, waardoor het beeld soms niet meer te onderscheiden is van een echt dier. Meestal zijn ze te vinden in de tuin van de dierenliefhebber.

Figuratieve beelden

Figuratieve beelden zijn beelden van mensen. Dit kunnen fictieve mensen zijn, denk hierbij aan tuinkabouters of sprookjesfiguren. Maar ook realistischere figuren, zoals de vrouw met het mandje of David Michelangelo.

Waterelementen

Waterelementen kunnen een vorm van sereniteit in de tuin brengen. De rust van een kabbelend water werkt rustgevend, en een waterelement is eveneens een plaatje voor het oog. Ook deze beelden kunnen weer in abstracte, dierlijke of figuratieve vormen voor komen.

Na het kiezen van de vorm komt het materiaal om het hoekje kijken. Er zijn veel verschillende soorten materialen, die allemaal weer een andere uitstraling hebben. Om je een beetje te helpen:

Beelden van beton

Een groot deel van de beelden zijn gemaakt van beton en passen vrijwel in elke tuin. Het materiaal is relatief goedkoop, maar dat maakt wel dat je vaak geen uniek beeld hebt. Beelden van beton worden in grote oplages gegoten. Houd er rekening mee dat de beelden zwaar zijn en daardoor moeilijk verplaatst kunnen worden. Een bijkomend voordeel is dat ze een lange levensduur hebben en makkelijk in onderhoud zijn.

Beelden van kunststof

De meeste beelden worden van kunstof gemaakt. Ze zijn goedkoop en makkelijk in onderhoud, maar de levensduur is niet zo lang. Zo nu en dan kun je een mooi kunststof beeld tegenkomen. Maar de meesten hebben toch een minder mooie, of zelfs goedkope, uitstraling.

Beelden van Fiberclay

Fiberclay is een materiaal dat gemaakt is van klei en glasvezel. Het is sterk, duurzaam en licht van gewicht. Ze hebben een beton- of steen-look waardoor ze een degelijke uitstraling hebben. Ook dit materiaal vraagt een structurele vorm van onderhoud, alhoewel dit vrij makkelijk is. Vraag dit goed na bij je verkoper.

Beelden van Polystone

Polystone is een mengsel van gemalen steen en hars. Door de manier waarop het is verwerkt heeft het de uitstraling van hout of steen. Het gewicht varieërt, dit is afhankelijk van de hoeveelheid steen wat erin verwerkt is.

Beelden van natuurlijke materialen

Denk hierbij aan beelden die gemaakt zijn van hout, rotan of natuursteen. Beelden van houtsoorten passen goed bij een tuin met een natuurlijke uitstraling, denk hierbij aan een wildtuin of een boerderij. Ze geven een rustieke uitstraling. Houten beelden worden minder verkocht, vooral ter bescherming van de natuur.

Beelden van natuursteen zijn vaak een plaatje voor het oog. Ze zien er schitterend uit maar zijn vrij kwetsbaar en hebben iets meer onderhoud nodig. Hoewel dit materiaal in veel tuinen tot zijn recht komt, komen ze meestal voor in de romantische of rustgevende tuin.

Beelden van metalen

Metalen beelden komen voor in de vorm van ijzer, staal of brons. Ze hebben een moderne uitstraling en passen dus ook het beste in een moderne en strakke tuin. Ook deze beelden moeten onderhouden worden. Houd er rekening mee dat er verschillen zijn tussen het onderhouden van een staal beeld en bijvoorbeeld een brons beeld.