Tuinaanleg

Tuinaanleg: de werkwijze en mogelijkheden op een rij

Heb je ambities om je huidige tuin helemaal opnieuw aan te leggen of ben je net verhuist en wil je een nieuwe tuin? Je wilt natuurlijk weten hoe dit te werk gaat en wat voor mogelijkheden er zijn. Op deze pagina leggen we dit voor je uit!

De werkwijze van tuinaanleg

Het proces van een nieuwe tuin aanleggen begint bij het ontwerp. Je wilt natuurlijk weten hoe het eruit komt te zien. Zodra je een ontwerp hebt uitgekozen kan het echte werk beginnen. In de meeste gevallen gaat het als volgt:

  1. Het verwijderen van de oude tuin: Als eerste wordt de oude tuin verwijdert of in ieder geval het deel van de oude tuin dat opnieuw wordt aangelegd. In sommige gevallen moet je de tuin ophogen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een nieuw terras.
  2. Het aanleggen van grondwerk: Nadat de tuin is verwijder kan het grondwerk voor paden, bomen, struiken etc. worden aangelegd.
  3. Het leggen van leidingen en kabels: Heb je ervoor gekozen om verlichting in je tuin te plaatsen of bijvoorbeeld een tuinhuisje, dan zullen er leidingen voor de watertoevoer en kabels voor de elektriciteit moeten worden aangelegd.
  4. De beplanting, bestrating en het hekwerk: Als de leidingen en kabels gelegd zijn wordt de beplanting, bestrating en het hekwerk aangelegd.
  5. Tuinmeubels, losse plant etc. : De laatste stap is het inrichten van je nieuwe tuin. Denk hierbij aan het plaatsen van tuinmeubelen of planten in plantenbakken.

De voor- en/of achtertuin

Je voortuin is een belangrijk onderdeel van je tuin, aangezien iedereen hier naar kan kijken. Een achtertuin is vaak afgesloten met bijvoorbeeld een schutting en daar wordt dus ook niet door anderen naar gekeken. Het is dus een goed idee om je voortuin netjes en mooi te houden.

Als er een nieuwe tuin moet komen wordt er vaak ook eerst gekozen voor een voortuin aanleggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je voor- en achtertuin allebei in een keer opnieuw aan te leggen. Dit hangt af van hoeveel geld je er op dat moment voor over hebt aangezien het meer zal kosten wanneer je je voor- en achtertuin in één keer doet.

Mogelijkheden van je tuin

De mogelijkheden die je hebt bij het aanleggen van je tuin zijn erg groot. Je begint vaak met het kiezen of je bestrating, beplanting, gazon of een combi van deze 3 wil. Als je weinig onderhoud wilt dan is tuinbestrating de beste keus. Met beplanting kan je er een hele kleurrijke tuin van maken maar hier zit ook veel onderhoud aan vast. Een gazon staat erg netjes en hoeft alleen maar gemaaid te worden. Een gazon is vaak ook de goedkoopste optie.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit de 3 kan je nadenken over de extra’s zoals een tuinhuisje, vijver, verlichting, tuinmeubels etc. Wanneer je de hele tuin wilt laten opknappen zijn er nog veel meer mogelijkheden. Op deze website kan je lezen wat je nog meer kan laten uitvoeren aan de tuin.