woning verduurzamen

Tips om zeer effectief je woning te verduurzamen

Je kent het wel: de bekende praat dat iedereen zo bewust bezig is met het milieu en dus zijn huis aan het verduurzamen is. Bij zulke uitspraken heb ik altijd mijn twijfels wat de achterliggende gedachte is, want zelf wil ik vooral mijn huis verduurzamen om te besparen om de energierekening. Hoe je het dan ook brengt, het verduurzamen van je huis kan je veel opleveren, mits je dit op de juiste manier doet. In dit artikel ga ik je wat gouden tips geven om flink te besparen op je maandelijkse stookkosten.

Laat kunststof kozijnen plaatsen

Bij een verduurzamingsproject in Enschede (wijk Deppenbroek) heeft de woningcorporatie de hele wijk voorzien van kunststof kozijnen. Voordat de renovatie is gerealiseerd zijn alle gasrekeningen van alle huizen een jaar lang maandelijks bijgehouden. Nadat de kunststof kozijnen waren gemonteerd is er na een jaar een besparing gemeten van ruim 25%! Kunststof kozijnen Enschede werden in andere wijken ook ineens heel populair. Hoe deze besparing is gerealiseerd ga ik je uitleggen.

Isolerende waarde

Kunststof kozijnen kunnen de warmte veel beter binnenhouden dan houten kozijnen omdat de kozijnen bestaan uit meerdere kamers. Binnenin het kozijnen zitten meerdere kleine hokjes met stilstaande lucht. Deze kamers zorgen ervoor dat de warmte in huis blijft. Hoe meer kamers een kozijn heeft hoe beter deze dan ook isoleert. Het merk Schuco is absolute marktleider en heeft dan ook kozijnen met de beste isolatiewaarde.

Beter glas

In kunststof kozijnen wordt ook altijd goed isolerend glas geplaatst, omdat de warmte anders simpelweg door het glas ontsnapt. Veel mensen die nog houten kozijnen hebben maakt dit niet veel uit, omdat de isolatiewaarde sowieso al een stuk lager ligt. Bij kunststof kozijnen heb je ook nog verschillende gradaties glas. Zo heb je HR+ tot HR+++ Glas. Hoe meer plusjes hoe ‘dichter’ het glas is en hoe beter het isoleert.

Spouwmuurisolatie

Wist je dat spouwmuurisolatie de makkelijkste, goedkoopste en ook nog eens de snelste manier is om je huis te isoleren? Een spouwmuur bestaat uit twee muren waar een kleine ruimte tussen zit. Hier kan speciaal hiervoor ontwikkeld isolatiemateriaal tussen worden gespoten, waardoor de isolatie van de muur sterk toeneemt. Er zijn nu ook handige oplossingen (Thermofoam)waarmee je oude spouwmuurisolatie niet eerst hoeft te verwijderen, maar je er simpelweg nieuwere isolatie aan toe kunt voegen.