Tips bij het kopen van kozijnen

Tips bij het kopen van kozijnen

Kozijnen gaan gemiddeld zo’n 50 tot 75 jaar mee. Gezien deze levensduur is het best mogelijk dat jij in jouw leven eens de kozijnen in jouw woning zult moeten vervangen. Kozijnen kunnen behoorlijk prijzig zijn, waardoor het verstandig is dat jij de juiste keuzes maakt als jij nieuwe kozijnen aanschaft.

Gedurende de zoektocht naar de ideale kozijnen, zal jij voor een hoop belangrijke keuzes komen te staan. Zo is er niet enkel verschil in materialen, maar ook in glas. Om te voorkomen dat jij achteraf spijt hebt van jouw gemaakte keuzes, hopen wij jou, met dit artikel, een duwtje in de rug te geven. Wij geven acht tips bij het kiezen van nieuwe kozijnen.

Onderhoud

In Nederland zijn de kozijnen in diverse materialen verkrijgbaar. Zo kun je aluminium, houten of kunststof kozijnen kopen. Er zit echter een groot verschil in onderhoud tussen de diverse materialen, waardoor het belangrijk is om te overwegen hoeveel tijd jij wilt besteden aan het onderhouden van jouw kozijnen.

Ieder kozijn heeft onderhoud nodig, al verschilt de regelmaat in onderhoud. Houten kozijnen hebben over het algemeen het meeste onderhoud nodig. Het verf van de houten kozijnen zal binnen 7 à 10 jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Kunststof en aluminium kozijnen hebben voldoende aan een regelmatige schoonmaakbeurt, waarbij er enkel zuiver water en een reinigingsmiddel nodig zal zijn. Deze schoonmaakbeurt voorkomt dat vuil zich aan de toplaag hecht en binnendringt.

Isolatiewaarde

Over het algemeen geldt dat de nieuwste kozijnen de beste isolatiewaarde hebben. Momenteel hebben de kunststof kozijnen de beste isolatiewaarde, doordat de U-waarde (W/m2K) het laagst ligt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Bij houten kozijnen kun je een U-waarde van 2,4 W/m2K verwachten, terwijl een kunststof kozijn een U-waarde lager dan 1,5 heeft.

Om de isolatiewaarde te optimaliseren, kun je er ook voor kiezen om triple glas te plaatsen in de kozijnen. Triple glas heeft een betere isolatie dan HR++ glas, waardoor jij nog meer geld kunt besparen.

Vergelijk de prijzen

Indien jij een product koopt, kunnen de prijzen per winkel behoorlijk verschillen. Van dit verschil is ook sprake bij kozijnen. De kosten van kozijnen kunnen per aanbieder erg verschillen, waardoor het verstandig is om vooraf verschillende aanbieders te bezoeken. Zo zal jij niet onnodig geld spenderen.

De plaatsing

Het is erg belangrijk dat de kozijnen op de juiste manier geplaatst worden. De plaatsing van kozijnen heeft immers ook invloed op de U-waarde van het betreffende kozijn. Zorg dat jij in zee gaat met vakmannen die ervaring hebben, zodat zij en jij niet voor verrassingen komen te staan.