Subsidie zonnepanelen 2022

Subsidie op zonnepanelen in 2022

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen en wil je weten of je hier subsidie voor kan krijgen of welke andere regelingen er voor zijn om geld te besparen of terug te krijgen? We hebben het voor je uitgezocht!

De subsidie voor zonnepanelen

Helaas zijn de landelijke subsidies voor zonnepanelen door de overheid gestopt. De subsidies zijn na 2013 door de overheid afgeschaft, omdat de prijzen van zonnepanelen flink waren gedaald in vergelijken met de jaren daarvoor. Het kan voorkomen dat jouw gemeente nog wel bepaalde subsidies geven. Dit zijn dan lokale subsidies die de gemeente dan zelf geïnitieerd heeft.

Regelingen voor zonnepanelen

Je hebt verschillende soorten regelingen voor zonnepanelen. Zo heb je een regeling voor de aankoop en installatie van zonnepanelen en regelingen voor zelfgeproduceerde stroom.
De regeling voor de aankoop en installatie van zonnepanelen is de energie bespaarlening. Met deze lening kan je energiebesparingen gaan financieren. Zonnepanelen vallen ook onder deze lening.

Er zijn verschillende leningen voor zelf geproduceerde stroom. Je hebt een salderingsregeling en de subsidie coöperatieve energieopwekking. De salderingsregeling houdt in dat wanneer je meer stroom opwekt dan dat je zelf gebruikt die stroom naar het elektriciteitsnet gaat en daar krijg je dan een vergoeding voor.

Je kunt gebruik maken van de subsidie coöperatieve energieopwekking als je zelf geen ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen maar dit wel graag wilt doen. Met deze regeling kan je samen in ervoor kiezen om op een plaats in de buurt zonnepanelen te laten plaats. Dit gaat dan in een energiecoöperatie. Coöperaties betaling ook minder belasting over de energie die opgewekt wordt. Deze regeling werd voorheen ook wel de postcoderoosregeling genoemd

btw op zonnepanelen

Naast de mogelijke subsidie en verschillende regelingen die er zijn voor zonnepanelen kan je ook de btw van een zonnepaneel terugvragen. Dit mag omdat je je eigen energieleverancier wordt. Het terugvragen van de btw doe je via de belastingdienst.

Als je bijvoorbeeld voor 12 zonnepanelen met btw €6.000,- zou betalen dan is de btw die je hierover betaald €1.260 en krijg je dit bedrag dus terug. Uiteindelijk betaal je er dan €4.470,- voor. Gemiddeld betaal je dan €105,- aan btw per zonnepaneel.

Er is nog veel meer te leren over zonnepanelen, bijvoorbeeld de soorten of het rendement wat je erop kan behalen. Je vindt hier informatie over alles wat met zonnepanelen te maken heeft.