senioren badkamer inrichten

Alles wat je moet weten over een senioren badkamer inrichten

Badkamer verbouwen? Wanneer is het tijd om een senioren badkamer te plaatsen? Hoe ziet een veilige badkamer voor senioren eruit? En waar moet allemaal aan gedacht worden? Hieronder vertellen we over alles wat je moet weten over een senioren badkamer inrichten.

Wanneer is het tijd voor een senioren badkamer?

Met de jaren worden we allemaal minder mobiel en worden dagelijkse bezigheden steeds lastiger. Het moment waarop jij een senioren badkamer plaatst is natuurlijk helemaal aan jou. Er komt vanzelf een moment waar jij denkt dat het handig is om een senioren badkamer te plaatsen voor jou of je ouders. Het is verstandig om dit te doen voordat de persoon in kwestie het nodig heeft. Anders ben je wellicht te laat.

Checklist voor een veilige badkamer

Het belangrijkste van een senioren badkamer is natuurlijk dat deze veilig te gebruiken is. Waar moet allemaal aan gedacht worden? En wat maakt een badkamer geschikt voor ouderen? Lees het hieronder!

  • Inloopdouche. Het beste kan je kiezen voor een inloopdouche met een vlakke ondervloer. Als je toch voor een douchebak kiest, kies dan voor een douchebak met een lage instap. Ook is het belangrijk om na te denken over een douchestoel en een thermostaatkraan. Een temperatuurbegrenzing in de douche kan ook verstandig zijn.
  • Instapbad. Lekker badderen is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor je spieren en gewrichten. Echter is een normaal bad niet toegankelijk voor mensen die slechter te been zijn. Een instapbad biedt in dit geval uitkomst. Een instapbad heeft een waterdichte deur, waardoor er gemakkelijk in het bad gestapt kan worde.
  • Toilet. Een comfortabel toilet plaatsen is een must voor senioren. Eventueel kan je ook toiletgrepen erbij plaatsen.
  • Antislip. Een natte en gladde vloer zorgt voor slipgevaar in de badkamer. Veel valongelukken gebeuren bij senioren in de badkamer, daarom is antislip op de vloer erg belangrijk. Denk aan anti slip tegels of anti slip matten. Verder is een antislip douchebak ook een verstandig keuze.
  • Ruimtelijk. Een belangrijk punt om op te letten is het ruimtelijk inrichten van de badkamer. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor eventueel een rolstoel, rollator of verpleegster.

Tip: kijk ook eens naar andere sanitaire hulpmiddelen om de badkamer nog veiliger te maken. Op Sani-Assist.nl vind je een uitgebreid assortiment sanitaire hulpmiddelen.