Schappen ophangen

Schappen ophangen om wat aan je interieur toe te kunnen voegen

Iedereen houdt ervan om artistieke objecten in huis te laten zien. Of het nu gaat om kommen of flessen of boeken, kaarsen of trofeeën of vazen of kleine beeldhouwwerken, het is leuk om je favoriete spullen tentoon te stellen waar iedereen van zal genieten. Soms worden ze echter op boekenkasten of de toppen van dressoirs gepropt, of erger nog, ze belanden in een kast omdat er geen plaats is voor ze. De oplossing voor dit probleem kan zijn: decoratieve rekken die direct aan de muur worden bevestigd. Met een paar extra planken kunt u uw woning verlevendigen, wat het seizoen ook is.

Wat is een hangende plank en hoe kom je eraan?

Sommige planken worden met beugels aan de muur bevestigd, maar andere, die zwevende planken worden genoemd, worden zonder zichtbare ondersteuning bevestigd. Ze kunnen verborgen zijn, direct aan de noppen worden bevestigd of zelfs met een knevel aan de gipsplaat worden vastgehouden. (Schroeven zijn verrassend sterk, met een aantal nominale waarden voor een gewicht tot 50 pond, maar wees voorzichtig met het gewicht dat je vraagt om deze te ondersteunen!)

U kunt displayplanken kopen die klaar zijn om op te hangen of om uw eigen planken te bouwen. Er zijn eenvoudige houten planken of kunstzinnig uitziende eenheden met meerdere planken. Of u nu kiest voor een zwevende plank of een plank met beugels installeert, de mogelijkheden zijn echter hetzelfde. Ze kunnen voor opslag zorgen, de ruimte optimaal benutten (ze nemen geen vloeroppervlak in beslag), een aandachtspunt in een ruimte creëren en een flexibele kunstdisplay bevatten die het hele jaar door eenvoudig kan worden bijgewerkt.

Ben je op zoek naar de mooiste meubels voor jouw huis? Kijk dan eens bij Meubella.nl, zij bieden hele mooie meubels voor een scherpe prijs. Zo vind je hier onder meer hoekbanken, boxsprings en nog veel meer.

Planken, vooral zwevende planken, kunnen van vrijwel elk soort hout zijn. Dennenhout is gebruikelijk, maar u kunt ook een andere houtsoort selecteren, zoals eikenhout of kersenhout. Ze kunnen glanzend en gebeitst zijn of een ruw en rustiek uiterlijk hebben. Ze hoeven niet eens hout te zijn; er is geen regel tegen lichtgewicht metaal of eventueel glas.

Uw plank kan lang of kort zijn, maar er is geen reden om alleen een rechthoekige plank te gebruiken. Voeg kanten toe aan een paar horizontale planken en bouw een doos. Maak een driehoekige plank in een hoek.

Planken zijn bereid om overal en in bijna elke configuratie te gaan. Een paar lange zwevende planken kunnen van muur tot muur lopen. Een kolom met smalle planken kan tot aan het plafond oplopen. Rekken kunnen worden gespreid, verschoven of gecombineerd met dozen om een effect te creëren dat net zo artistiek is als de voorwerpen die erop worden tentoongesteld.

Hoe groot moeten ze zijn en waar moeten ze hangen?

Rekken hebben meestal een diepte van ongeveer 21 tot 45 centimeter. Als het ongescharnierde drijvers zijn, moeten ze aan de smallere kant staan. Bij de grotere breedtes moet je oppassen dat je geen zware voorwerpen in de buurt van de buitenste rand plaatst. In het algemeen moeten ze niet lager beginnen dan 1,5 meter voet in een woonkamer of 1,5 meter in een gang. Ze moeten beginnen ongeveer 30 centimeter boven de achterkant van een bank en een paar meter boven een bureau, hoog genoeg om ruimte te maken voor een computerscherm.

Wil je in één keer een volledige inrichting voor jouw woonkamer? Dan kan je bij een woonwinkel rondkijken en een voorgestelde inrichting kopen. Maar dan ben je heel wat kwijt aan aanschafkosten. Daarom raden wij je van harte de complete inrichtingen van Meubella aan. Zo koop je in één keer een complete inrichting en stijl én je bespaart flink op de aanschaf.

Wat betreft de verticale afstand, 24 tot 36 centimeter tussen de planken is een vuistregel, maar iets meer als je grote boeken of grote kunstwerken gaat weergeven.

En ze hoeven niet netjes op een rijtje te staan, de een boven de ander. Ze kunnen worden gespreid of gerangschikt in een patroon. Je kunt ze kriskras in een hoek plaatsen, of ze over of onder een trap laten wankelen.