Rotan is een natuurproduct en maakt een comeback als materiaal voor meubels. Geen wonder, want hij is heerlijk licht, stabiel en natuurlijk. We gaan tot op de bodem van het materiaal en leggen de voor- en nadelen van rotan meubelen uit.
Oorsprong en fabricage
Rotan of rotan meubelen worden gemaakt van de Oost-Aziatische rotanpalm, waarvan de lianen tot 200 meter lang zijn en een diameter hebben van 1 tot 5 cm. In Duitsland verwijst de term rotan naar de volledige, houtachtige scheut van de rotan liaan of de buitenste schil. De kern van de scheuten wordt peddig genoemd. De stalstammen worden veelal verwerkt tot meubelframes. Voor vlechtwerk en geweven meubels zoals stoelen, bank- of bedframes en meubels voor balkons en terrassen wordt het oppervlak van dunnere strengen in stroken gesneden.
Rotan wordt met de hand geoogst en gesorteerd op vlakheid van de stelen. De grondstof wordt vervolgens ontdaan van vuil en gespleten, en de afzonderlijke strengen kunnen naar wens worden ingekort of opgerold en gedroogd voor latere verwerking. Belangrijk: Zoals alle vlechtwerk worden rotanmeubels met de hand gemaakt. Omdat rotan een natuurproduct is, zijn kleine oneffenheden, scheurtjes, verschillende materiaaldiktes en verschillende kleurintensiteiten onvermijdelijk en maken ze elk rotan meubel uniek.
Eigenschappen van rotan
Bijzonder dikke elementen van de palmstam zijn zeer stabiel. Ze worden gebruikt voor het ondersteunen van rotan meubelframes. Het vlechtwerk voor rotanmeubels is gemaakt van smalle stroken van het oppervlak van de palmscheuten. Zittingen voor fauteuils en stoelen worden traditioneel geweven uit de gladde buitenzijden van de stroken. Rotan staat professioneel bekend als “stoelstok” en is slijtvast en duurzaam. Rotan met een bredere streepdiameter wordt “coiling cane” genoemd. Vochtig en onder hete stoom wordt het zacht en elastisch genoeg om meubelelementen van rotan te maken.
Als rotan in de open lucht wordt gedroogd, wordt het oppervlak iets donkerder. Als je het voor het drogen met olie behandelt, treedt het verdonkeringseffect niet op en heeft het materiaal dan een egale structuur. Natuurlijk kan rotan ook geverfd worden: zwart of wit maakt het schoner, felle kleuren geven het een modern effect. Door kleuring kan rotan echter een deel van zijn natuurlijke charme verliezen. In tegenstelling tot polyrotan, een zeer weerbestendige en slijtvaste kunststofvezel die kunstmatig is geproduceerd uit polyethyleen, is rotan noch schimmel- noch weerbestendig. Rotan tuinmeubelen dienen daarom grondig te worden gewaxt of te worden afgedekt met een doorzichtige plastic laag (controleren voor aankoop). Belangrijk: rotan bevat tannines en wordt donkergrijs tot bruinzwart als het in contact komt met metaal als het nat is. Daarom worden de afzonderlijke onderdelen van hoogwaardige rotanmeubels en rotanmeubels van hoogwaardige fabrikanten met houten pinnen, pluggen of lijm verbonden.
De kwaliteit van rotan
In principe geldt: hoe dichter en strakker het vlechtwerk, hoe meer materiaal er is gebruikt, hoe langer een wever eraan heeft gewerkt – hoe beter de kwaliteit en langer de levensduur, maar het product is ook duurder. Daarnaast is het basismateriaal cruciaal: goede gevlochten vezels zijn rond, glad en nestelen zich letterlijk tegen elkaar aan. Als het materiaal daarentegen hoekig en ruw is, kunnen de platte vezels niet zo organisch worden gevlochten en aan de randen sneller afbreken. Bovendien kan ruw weefsel op zitmeubelen kleding beschadigen.