zonnepanelen

Renoveren: hoe maak je je huis duurzamer?

Wanneer je je huis laat renoveren, kun je er niet alleen voor zorgen dat het er mooier uitziet, maar het is ook een ideale kans om te kijken of je het duurzamer kunt maken. Dat is namelijk niet alleen goed voor  het milieu, maar scheelt ook geld in je portemonnee. Maar wat zijn de mogelijkheden om je huis duurzamer te maken? Je leest het in dit artikel.

Beter isoleren

Een eerste mogelijkheid om je huis te verduurzamen is isoleren. De mate van isolatie is onder andere afhankelijk van het bouwjaar van de woning en of er na de bouw nog extra geïsoleerd is. Extra isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter vastgehouden kan worden en je dus meer rendement haalt met het verwarmen van je woning. En dat levert uiteindelijk geld op! Afhankelijk van het bouwjaar van je woning en mogelijke na-isolatie is het bijvoorbeeld nog mogelijk om dubbel glas, spouwmuurisolatie of dakisolatie aan te brengen.

Duurzamer verwarmen

Als je plannen hebt om je huis te renoveren, kun je ook nadenken over mogelijkheden om duurzamer te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de bestaande radiatoren door laagtemperatuurradiatoren of het laten aanleggen van vloerverwarming. En overweeg bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, waarmee het mogelijk is om gasloos te verwarmen. Dit scheelt niet alleen energiekosten, maar is ook veel vriendelijker voor het milieu. En dat zijn nog niet eens alle voordelen van een warmtepomp. Zeker een overweging waard dus.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je zelf elektriciteit kunt opwekken. Een warmtepomp kan bovendien ook heel goed samenwerken met deze zonnepanelen. Zo kun je je warmtepomp voeden met de opgewekte elektriciteit. In Nederland geldt momenteel nog de salderingsregeling zodat je in de zomer stroom aan het net levert, waarvan je in de winter gebruik kunt maken.

Mogelijke subsidies

Wanneer je je huis gaat verduurzamen, is het altijd goed om te kijken of er mogelijke vergoedingen zijn. Veel gemeenten hebben speciale regelingen en voor het aanleggen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepompinstallatie kun je nu nog gebruikmaken van de ISDE-subsidie.

Zeker de moeite waard om te informeren wat de mogelijkheden zijn dus!