waterontharder

Positieve effecten van een waterontharder

Mensen die wonen in een gebied waar veel hard water is hebben te maken met vele nadelen hiervan. Deze nadelen zijn onder andere dat apparaten vaker ontkalkt moeten worden, meer last van kalkaanslag in sanitair en hogere stookkosten omdat de apparaten niet optimaal werken. Een waterontharder kan dienst doen om deze nadelige effecten tegen te gaan. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen die een waterontharder met zich meebrengt. 

Beter voor huishoudelijke apparaten

Hard water heeft een negatieve invloed op huishoudelijke apparaten. Door de ophoping van kalk in deze apparaten moeten deze vaker ontkalkt worden. Op die manier wordt deze aanslag wel verwijderd maar dit komt wel met een prijs. De levensduur van de apparaten wordt drastisch verminderd. Met het gebruiken van een waterontharder kan de levensduur van deze apparaten aanzienlijk langer worden, soms wel tot 30%!

Naast elektronische apparaten heeft hard water ook invloed op textiel. Na verloop van tijd bevindt kalk zich ook in deze spullen waardoor de kleuren sneller vervagen en uiteindelijk zullen de kleding sneller slijten. 

Verbruik verminderen

De werking van detergenten wordt vermindert door het gebruik van hard water, in zacht water werken deze producten een stuk beter. Door het installeren van een waterontharder wordt er direct zacht water gebruikt bij deze detergenten, in percentage verhoogt dit de werking van de detergenten met zo’n 25 tot 30%. De jaarlijkse besparing kosten kunnen al snel oplopen tot €30. 

Stookkosten verminderen

Kalk gaat zich na verloop van tijd ophopen in leidingen, dit heeft invloed op je verwarmingssystemen. Deze systemen gaan dichtslibben waardoor er minder water door het systeem kan lopen. Dit resulteert in een vermindering van de warmteafgifte, want de warmte is afkomstig van het water dat zich in de systemen bevindt. Het rendement van een waterontharder installatie kan in een periode van 5 tot 10 jaar oplopen tot 20%. Na verloop van tijd zullen de stookkosten ook steeds lager worden. 

Invloed op het milieu

Niet alleen je eigen portemonnee bekomt op de installatie van een waterontharder, ook het milieu heeft baat bij een waterontharder. Je vermindert je afvalberg doordat je minder detergenten nodig hebt waardoor je minder plastic flessen bij het afval hebt. Ook minder stoken zorgt voor minder uitstoot. Uiteindelijk resulteren al deze verminderingen in minder vervuiling van het grondwater, minder grote afvalberg en minder Co2-uitstoot. 

Bij de aanschaf van een waterontharder is het ook fijn om inzicht te krijgen in eventuele nadelige effecten van het apparaat. Wat door de meeste consumenten gezien wordt als nadeel zijn de aanschafkosten, de eenmalige investering van dit apparaat is wat duurder inderdaad. Toch levert het onderaan de streep meer op dan het kost, hierboven is al benoemd hoeveel het op de kleine dingen kan schelen op korte termijn. 

Benieuwd wat een waterontharder voor jou kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan passend bij jouw wensen en behoeften.