Open of gesloten trap

Open of gesloten trap: de voordelen op een rijtje!

Overweeg je een nieuwe trap in huis te plaatsen? Bij de aankoop van een nieuwe trap heb je in de basis keuze uit een open en gesloten trap. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten trappen? Wanneer is een open trap de beste keuze? In welk huis kun je beter voor een gesloten trap kiezen? Dit artikel zet de belangrijkste redenen om voor een open, of juist gesloten trap te kiezen op een rijtje. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken bij het vervangen van de trap in jouw woning!

Voor- en nadelen van een open trap

Een open trap is voornamelijk interessant, wanneer de trap zich in bijvoorbeeld de woonkamer bevindt. Doordat dit type trap niet van stootborden voorzien is, kun je door de trap heen kijken. Iets wat ertoe leidt, dat de ruimte dieper en daarmee groter oogt! Ook wordt zo voorkomen dat licht tegen wordt gehouden door de trap. Het gebruik van een open trap is ook populair in een loft.

Nadeel van een open trap is dat er warmte verloren kan gaan. Je zou de trap af moeten sluiten om dit te voorkomen. Daarbij is een open trap vaak iets minder veilig. Kinderen zouden achter de traptreden kunnen blijven hangen.

Gesloten trap als goed alternatief

Bij een gesloten trap worden de traptreden met elkaar verbonden middels een stootbord aan de achterzijde. Hiermee is een gesloten trap veiliger dan een open trap. Een ander voordeel van een gesloten trap is de mogelijkheid deze te combineren met een trapkast. Iets wat bij een open trap niet gaat. De trapkast wordt normaliter onder de gesloten trap gebouwd.

De voordelen van een open trap zijn de nadelen van een gesloten trap: het neemt veel licht uit je ruimte, waardoor deze kleiner oogt. De keuze tussen een open en gesloten trap is erg persoonlijk. Via de webshop van Houtcompleet kan je voor beide type trappen een bouwpakket bestellen. Deze bouwpakket trappen zijn een stuk goedkoper en gemakkelijk te monteren.