cv-ketels vergelijken

Op welke factoren moet u cv-ketels vergelijken?

Als u van plan bent een nieuwe cv-ketel te kopen staat u voor een grote keuze. Vergelijk cv-ketels dus goed met elkaar. Wij geven u graag deskundig advies over hoe u de beste ketel voor uw huis kunt vinden. Van het kiezen van de juiste maat tot het ideale type, we helpen u een ketel te kopen die u niet teleurstelt.

Factor 1: solo- of combi-ketel

Een soloketel zorgt alleen voor de verwarming van uw huis. Als u ook het warm water wilt regelen met een cv-ketel, dan kiest u voor een combi-ketel. De laatste is tegenwoordig de meest voorkomende ketel. Niet gek, want deze versie zorgt in de meeste gevallen voor lagere energiekosten en is een stuk veiliger in gebruik.

Factor 2:  een ketel met een voorraadvat of een doorstroommodel?

Als u kiest voor een combiketel, staat u voor nog een keuze. De keuze tussen een doorstroommodel en een ketel met een voorraadvat. Nu bent u vast benieuwd naar het verschil tussen de twee. Het grote verschil is dat een ketel met een voorraadvat ervoor zorgt dat het water continue verwarmd is ,ook als u de kraan niet open heeft staan. De ketel gebruikt dus continue energie, wat u terug ziet op uw energierekening. Een doorstroommodel is zuiniger, wel is er de kans dat u moet wachten op water. Tegenwoordig leveren A-kwaliteit ketels al binnen vaak binnen 5 seconde al warm water.

Factor 3: vermogen/capaciteit

Het vermogen of de capaciteit die u nodig heeft wordt bepaald aan de had van de grootte van uw huis en hoe goed het huis geïsoleerd is. Voor een kamertemperatuur van 20 oC heeft u gemiddeld 50 watt per nodig m3 nodig.

Factor 4: de CW-waarde

De CW-waarde bepaalt hoeveel liter water van 60 oC en 40 oC de cv-ketel per minuut kan produceren. De CW klasse loopt van 1 tot 6, waarbij 6 u het snelste het meeste warm water heeft.

Factor 5: energielabel

Een leuk feitje om mee te beginnen. Ketels worden door innovaties steeds efficiënter (lees zuiniger). Er gaat steeds minder energie verloren. Een energielabel bepaald hoe zuinig de ketel is en is meestal afhankelijk van het type ketel. Zo scoort een HR-ketel bijna altijd een A (bijvoorbeeld de Remeha Avanta) en scoort een HR-ketel met in combinatie met een zonneboiler zelfs een A++.