tv op afbetaling

Op afbetaling kopen, hoe werkt dat?

Soms heb je geen keuze. Je hebt een nieuwe wasmachine of bank nodig en je hebt hier niet genoeg geld voor. Dan is gespreid betalen een goede oplossing om het artikel toch te kunnen kopen. Kies je voor kopen op afbetaling, dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Die bespreken we hier.

Extra kosten

Koop je bijvoorbeeld een tv op afbetaling, dan betaal je meer dan wanneer je de tv in een keer zou kopen. Koop je iets op afbetaling dan komen er extra kosten bij in de vorm van rente. Je betaalt de tv in maandelijkse termijnen terug. In deze termijnen wordt ook een bedrag aan rente opgenomen. Per maand is het bedrag dat je kwijt bent natuurlijk veel lager dan wanneer je de tv in een keer zou moeten kopen, maar uiteindelijk ben je met een tv- of bank op afbetaling wel duurder uit.

BKR-registratie

Koop je iets op afbetaling, dan sluit je in feite een krediet af. De leverancier met wie je de afbetalingsregeling aangaat vraagt dan je gegevens op bij het BKR. Het krediet wordt geregistreerd bij het BKR. Er wordt ook gecontroleerd of je meerdere leningen hebt en je betaalgedrag wordt opgevraagd. Je BKR-registratie blijft zo’n vijf jaar bestaan, daarna wordt deze verwijderd.

Overeenkomst

Bij koop op afbetaling sluit je een overeenkomst af. Hierin staat in hoeveel termijnen je het aankoopbedrag inclusief de rente moet terugbetalen. Er staat ook in de overeenkomst beschreven wat er gebeurt als je de afbetalingsregeling niet nakomt. In de meeste gevallen kan een leverancier het product dan terugeisen. Daarnaast is het voor de koper niet mogelijk om het product te verkopen tot alle termijnen zijn betaald. In de overeenkomst vind je ook de algemene voorwaarden waaraan je je moet houden