notaris

Notaris en een huis kopen, dit is waarom je een notaris nodig hebt

In bijzondere omstandigheden in uw leven heb je vaak een notaris nodig. Ga je trouwen, wil je met je partner een samenlevingscontract tekenen of wil je een testament opmaken? Wat dacht je van een splinternieuwe woning kopen?

In deze persoonlijke situatie legt een notaris alles voor je vast, maar soms heb je ook op zakelijk gebied te maken met een notaris. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een bedrijf in een rechtsvorm wilt registreren. Notarissen kunnen een erg dure grap zijn. Daarom lees je in dit artikel hoe je een goedkope notaris vindt

Wat is een notaris precies?

Een notaris is een onafhankelijke jurist, die officiële (notariële) documenten kan opstellen. Meestal gaat het om zeer belangrijke en vertrouwelijke documenten, zoals het opstellen van een testament. Het lijdt geen twijfel dat je een notaris altijd kunt vertrouwen omdat je weet dat notarissen door de koning worden aangesteld? Na deze benoeming moet de notaris de eed afleggen dat hij zich ertoe verbindt zijn taak naar behoren en onafhankelijk uit te voeren. Natuurlijk wil je daar niet al te veel geld voor betalen, daarom is een goedkope notaris zeker een oplossing.

Als je persoonlijke en in sommige gevallen zakelijke situaties wilt vastleggen, heb je een notaris nodig. Voor persoonlijke zaken kun je denken aan het opstellen van een huwelijks- of maatschapsovereenkomst of een akte van aan- en verkoop van een woning. In de businesscase kunt je overwegen een BV op te richten, of wanneer je wil fuseren met een ander bedrijf.

Wat doet de notaris bij het kopen van een woning?

Een van de grote voordelen van een goedkope notaris is natuurlijk dat het goed is voor je portemonnee. Je zou denken dat een goedkope notaris misschien mindere kwaliteit biedt, maar dat is niet het geval: het beroep en de kwaliteit van het werk van elke notaris zijn hetzelfde.

Dit komt omdat de richtlijnen die notarissen moeten volgen bij elke notaris hetzelfde zijn. Het prijsverschil kan dan bijvoorbeeld zijn de grootte van het betreffende kantoor (bv. loon door het aantal werknemers en de huur van het pand), extra luxe voor de opdrachtgever (denk aan het drukken van aktes van goede kwaliteit papier, goede koffie, etc.), en wat de notaris zelf bepaalt Uurtarief. Als je gewoon een “standaard” notaris koopakte wilt, kun je net zo goed een goedkope notaris zoeken. De prijs doet dus niets af aan de kwaliteit van het werk van de notaris. Waarom een ​​dure notaris inschakelen?