2021 zonnepanelen

Moet ik in 2021 zonnepanelen aan laten leggen?

Je moet helemaal niks, natuurlijk. Maar nog steeds is en blijft het rendabel en verstandig om jouw stroom door de zon op te laten wekken.

Waarom dan precies? Nou, omdat je niet meer volledig afhankelijk bent van een energiemaatschappij, maar wel van de zon. Natuurlijk ben je nog wel gewoon op het stroomnet aangesloten, maar dankzij de kracht van uv-straling vang je meer energie op dan je gebruikt. En dat krijg je dan weer netjes terugbetaald van de energiemaatschappij. Houdt het geluk daar al op? Neen! Want niet alleen jouw portemonnee profiteert hiervan, ook het milieu zelf is je dankbaar dat jij op deze bedacht- en duurzame manier jouw stroom opwekt. En toch willen de Hoge Heren – en Dames – van Den Haag door deze regeling een dikke streep gaan trekken. Sterker nog, dat gaan ze vanaf 2021 doen ook.

Wat! Waarom?!

Ja, dat lijkt behoorlijk raar wanneer je ziet dat eigenlijk alle partijen hierbij enorm veel baat hebben. Jij omdat je minder betaalt en samen met iedereen omdat het milieu niet extra belast wordt. Daar zou de regering toch ook heel blij mee moeten zijn?

Geloof ons, dat zijn ze in Den Haag ook zeker. Alleen willen ze daar wel dat dit op een transparante manier gebeurt en dat is nu niet het geval. Want stel, jij betaalt €0,20 per kWh. Daarvan bestaat slechts €0,06 uit kosten voor de energie. Die overige €0,14 bestaan uit btw en belastinggeld. Het probleem is dat het helemaal niet duidelijk is welk deel jij terugbetaald krijgt. Daar kan namelijk een deel van bij zitten dat eigenlijk naar de overheid had moeten gaan.

Daarom is besloten dat dit per 2021 anders moet.

Hoe anders?

Niet eens heel ingrijpend anders, hoor. Jij zult er waarschijnlijk nog het minste van merken. Schaf dus gerust zonnepanelen in Friesland, Utrecht, Brabant of Noord-Holland aan. Of in welke provincie je ook maar woont. En heb je ze al, dan hoef je niet bang te zijn dat de investering helemaal voor niks is geweest. Jij krijgt namelijk nog gewoon je geld terug voor niet verbruikte energie. De betaling vindt echter vanaf 2021 niet meer plaats door de energiemaatschappij maar de overheid. Van daaruit wordt bovendien de hoogte van de subsidie per kWh bepaald. En ja, vanuit Den Haag wordt het gebruik van zonne-energie dus nog steeds aangemoedigd.