boomverzorging

Met de juiste boomverzorging kweek je het lekkerste fruit zelf

Waarom fruit kopen als je het zelf kunt kweken? Het grote voordeel van zelf gekweekt fruit is dat je weet waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is. Zo kun je ervoor kiezen het fruit onbespoten te laten. Puur fruit is wat je dan overhoudt. Het nadeel hiervan kan zijn dat je fruitteelt eerder en sneller aangetast wordt door ongedierte. Daarnaast dient de fruitboom ook een goede verzorging te krijgen. Zo dient deze bijvoorbeeld gesnoeid te worden om van een optimale oogst te kunnen genieten. Maar wat is mooier dan zo’n prachtige boom in je tuin, waar je in het najaar de heerlijkste vruchten van kunt plukken en in de zomer van mooie bloesem  genieten kunt?

Fruitbomen snoeien

Wanneer je optimaal wilt profiteren van je fruitboom is een goede boomverzorging noodzakelijk. Onder boomverzorging vallen verschillende werkzaamheden. De grootste klus is het snoeien van de fruitboom. Door dode en oude takken weg te snoeien en de boomkroon luchtig te houden, zal de oogst een stuk hoger liggen. Daarnaast zullen de vruchten beter rijpen, omdat het licht beter doorgelaten wordt.  Ook jonge bomen kunnen al gesnoeid worden. Tijdens deze vormsnoei zal de boom zich vormen naar de fruitboom die jij in gedachten had. Bomen snoeien is best lastig. Niet alleen heb je er het juiste materiaal voor nodig, ook zal je de techniek op de juiste manier eigen moeten maken. Bij verkeerd snoeien kunnen schimmelinfecties en andere ziektes optreden en die wil je juist vermijden.

De boomverzorging overlaten aan de ervaren boomverzorger

Uiteraard kun je de boomverzorging zelf doen. Maar hiervoor heb je niet alleen groene vingers, tijd en energie nodig. Je dient tevens over het juiste materiaal, zoals goede snoeischaren en dergelijke, te beschikken. Zeker oudere fruitbomen zijn vaak lastig om zelf te snoeien of verzorgen. Deze hoge bomen zijn niet eenvoudig te bereiken met een ladder en een hoogwerker huren is kostbaar. In dat geval is het wellicht een stuk verstandiger een boomverzorger in te schakelen. De boomverzorger is in het bezit van gespecialiseerd materiaal, kent de juiste technieken en weet de werkzaamheden veilig en verantwoord uit te voeren. Daarnaast kan hij je uitstekend adviseren op het gebied van boomverzorging, fruitteelt en boomziektes.