Kopen of huren Wat is de beste keuze

Kopen of huren? Wat is de beste keuze

Je weet het zeker, je wilt een ander huis of het huis uit. Misschien wil je groter wonen, of op een andere locatie. Welke reden er ook voor is, een verhuizing staat op de planning. Maar wat is dan de juiste keuze? Huren of een huis kopen? In dit blog vertellen we meer over de beide opties.

De voordelen van kopen

Op dit moment is de hypotheekrente laag. Hierdoor zijn de maandlasten in verhouding tot huren vaak vrij laag. Daarnaast heb je met een koopwoning veel zekerheid. Het huis is echt jouw eigendom en je kunt niet uit de woning gezet worden. Een koophuis kun je helemaal naar eigen smaak inrichten. Je kunt het huis verbouwen en er van alles aan veranderen. Ook bouw je vermogen op met een huis wanneer je maandelijks aflost. Er zitten dus zeker voordelen aan het kopen van een woning.

Toch kan het kopen van een woning ook lastig zijn. Het krijgen van een hypotheek is in deze tijd steeds lastiger en daarnaast liggen de woningprijzen hoog.

De voordelen van huren

Een huurwoning is daarentegen eenvoudiger te verkrijgen. Daarnaast ben je met een huurwoning erg vrij. Je hebt vaak een korte opzegtermijn, waardoor je makkelijker kunt gaan wanneer je dat wilt. Je bent zelf ook niet verantwoordelijk voor het groot onderhoud, hiervoor kun je de verhuurder aanspreken. Dit scheelt weer geld. Verder hoef je minder verzekeringen af te sluiten, wat ook weer geld scheelt. Als laatste loop je ook minder risico met een huurhuis. Je hoeft niet bang te zijn dat je huis minder waard wordt en het huis onder water komt te staan.

Huren of kopen?

Er zitten dus voordelen aan zowel het kopen als het huren van een huis. Het ligt vooral aan je eigen wensen en budget wat goed bij je past. Weet je nog niet waar je wilt wonen en of je hier ook echt voor langere tijd wil wonen? Dan is het aan te raden om te huren. Je kunt eenvoudig van plek switchen. De kosten voor het kopen zijn aan het begin vrij hoog. Denk aan kosten voor de makelaar, kosten koper enzovoorts. Het is dus wel verstandig dat je ergens langere tijd wil blijven als je kiest voor een koophuis.

Als je dat zeker weet en het belangrijk vindt om te investeren in de toekomst, dan is een koophuis een goed idee. Zorg hiervoor wel dat je jouw financiële situatie goed op een rijtje hebt.

De keuze gemaakt voor huren? Of je nou gaat huren in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg of waar dan ook, via het internet kom je een stuk verder. Tegenwoordig bestaan er steeds meer sites die al het aanbod tonen van huurwoningen in de stad van jouw keuze. Zo kun je eenvoudig alle opties bekijken en ook reageren via deze sites.

Succes gewenst met de zoektocht in ieder geval!

Bron: Huurstunt