Is jouw tuin al klaar voor het voorjaar_

Is jouw tuin al klaar voor het voorjaar?

De donkere dagen voor Kerst, maar ook de donkere dagen na Kerst hebben we achter de rug. Dat betekent dat we uit gaan kijken naar de voorjaarsperiode. We kunnen al goed merken dat het weer aan het veranderen is. Het blijft alweer wat langer en ook de eerste planten langs de weg komen boven de grond kijken. Het kwik gaat langzamerhand ook weer wat omhoog (al hebben we geen koude winter gehad) en dat betekent ook dat we met onze groene vingers weer naar buiten mogen om de tuin lente en zomerklaar te maken. Veel mensen weten echter niet waar ze moeten beginnen. Daarom nemen we je in een aantal stappen mee om je tuin helemaal klaar te maken.

 

Je grasmat bijwerken!

We raden aan om te beginnen met het onderhoudt aan de grasmat. Dit is omdat het gras al begint te groeien rond de temperatuur van 5 graden celsius. Dat begint dus al vroeg in het jaar. Daar is wel even wat werk voor nodig. Veel? Nee. Moeilijk? Ook niet.

We horen echter vaak dat dit niet als het leukste klusje ervaren wordt. Het is aan te raden om het gras na het maaien opnieuw te bemesten. Zo komen er weer nieuwe voedingsstoffen in de grond waardoor het gras goed kan groeien. Het kan bij een strenge winter voorkomen dat het gras kapotgevroren is. Een paar nieuw graszoden zijn niet heel erg prijzig en daar heb je het hele zomerseizoen plezier van. Daarna met regelmaat goed sproeien.

Onkruid verwijderen

In de winter kijken we haast niet om naar onze tuin. Onkruid kan in deze periode lekker zijn gang gaan in uw tuin. Maar daar heeft u in het voorjaar weer onderhoud aan.
Om de tuin weer een verzorgde uitstraling te geven, is het gebruik van een schoffel aan te raden. Hiermee haal je gemakkelijk het onkruid los. Onkruid zit helaas niet alleen maar in de grond, maar groeit ook tussen de tegels door. Op deze plekken is het vaak wat lastiger te verwijderen. Hiervoor moet u echt even op de knieën gaan. Een rotklus, maar het resultaat mag er zijn.

De schaar erin!

Daarna is de heg en de plant aan de beurt. Zeker heggen groeien lekker door in de winterperiode waardoor deze te groot kan worden. Het is belangrijk om deze weer op formaat te snoeien. Ook kunnen er op den duur dorre plekken en hangende takken ontstaan bij planten en heggen. Deze dorre takken belemmeren de groei van plant. Door deze takken weg te snoeien geef je de plant weer de ruimte om opnieuw te bloeien.

Schrobben

De grootste rotklussen zijn nu gedaan. Er is nog een schoonmaaktaak die een soort vuiligheid uit de tuin haalt. Dat is het schoonmaken van de tuintegels. Er kan namelijk een groene waas op de tegel komen door de afgevallen bladeren en takken, het onkruid dat tussen de tegels doorgroeit en de regen die valt.  Met een hogedruk spuit gaat het meeste vuil er gemakkelijk vanaf. Is dit niet het geval, raden we aan om een het emmer water over de tegels te gooien en daarna snel af te schrobben.

Kleur erin brengen

Daarna komt het leuke werk. De tuin weer van kleur voorzien. U kan ervoor kiezen om direct planten in uw tuin te plaatsen, maar ook om bloembollen te planten. Echter is het verstandiger om de bloembollen al in het najaar in de grond te stoppen.