buitenschilderwerk al klaar voor de winter

Is jouw buitenschilderwerk al klaar voor de winter?

Nu de zomer ten einde loopt en de dagen langer worden, wordt het ook belangrijker om je woning beter voor te bereiden voor de koudere temperaturen en weersomstandigheden. September en oktober zijn daarom geschikte maanden om achterstallig onderhoud aan je buitenschilderwerk nog snel op te pakken voordat het weer écht slecht wordt. Wij geven je in dit blog verschillende punten waar je op kunt letten als je van plan bent om je schilderwerk op te knappen. Lees hier over de opties en zorg dat jouw schilderwerk al helemaal klaar is voor de wintermaanden.

Hoe weet ik of mijn schilderwerk buiten opgeknapt moet worden?

Door zelf goed te kijken en te letten op de oppervlakken in en rondom je huis, kun je al snel zien wat er precies aan een schilderbeurt toe is. De meest voorkomende ondergronden buitenshuis zijn kozijnen, deuren en buitenmuren.

  • Raam- of deurkozijnen: bij raam- of deurkozijnen is het belangrijk om op afgebladderde verf te letten. Ook beschadigingen of rot hout wijzen op een opknapbeurt. Heb je kozijnen in een bepaalde kleur, dan kan de verf verkleurd zijn. Doorgaans een goed signaal dat je kozijnen een nieuwe lik verf mogen krijgen.
  • Deuren: zie je verkleuringen of afgebladderde verf? Kies dan voor een opknapbeurt voor je voor- of achterdeur. Gebruik voor een deur altijd lak. Bijvoorbeeld de buitenlakken van Caparol, zoals Trimaxx en Trisystem. Door je deuren te behandelen met lak bescherm je ze beter tegen weer en wind. Vocht dringt niet door in de lak en stroomt er van af.
  • Buitenmuren: wanneer je een witte gevel hebt, is het nu eenmaal onvermijdelijk dat vuil of aanslag sneller te zien zijn. Doorgaans zijn bakstenen, beton of pleister veelvoorkomende oppervlakken. Zie je kleine beschadigingen of verkleuringen? Dan is het tijd om ook jouw buitenmuur aan te pakken met speciale gevelverf. Onder andere de gevelverf van Trimetal is een echte aanrader. Gebruikt door professionals en bestand tegen de weersinvloeden. Verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder Globaxane Mat, Globacryl Villa Velours en Globacryl Villa Mat.

Het juiste materiaal

Om te schilderen heb je de keuze uit verschillende materialen. Maar welke materialen gebruik je voornamelijk? Onthoud dat je voor de grotere oppervlakken beter een roller kunt gebruiken. Gebruik voor details, zoals een kozijn, rand of betimmering, altijd een kwast. Hiermee kun je heel precies details schilderen en zorgen voor de juiste dekking op de ondergrond. Indien je bij bovenkanten van muren wil komen, kun je ook gebruikmaken van een roller met telescopische steel.

Goed om te weten

Veel schilders werken tot en met oktober buiten. Hierna wordt het weer te slecht om buitenschilderwerk uit te voeren. Dat heeft niets met de schilders zelf te maken, maar wel met het weer. Zorg dus dat je op tijd bent om je schilderwerk voor de winter aan te pakken. Ook als je dit alsnog uit wil besteden aan een professionele schilder.