vastgoedbeheer

Is het rendabel om vastgoedbeheer uit te besteden?

Het beheren van vastgoed kan een tijdrovende klus zijn. Van het technische beheer tot de wet- en regelgeving. Als investeerder moet je eigenlijk van alle markten thuis zijn, als je alles zelf wil doen althans. Veel pandeigenaren kiezen er daarom voor om het beheer voor een deel, of zelfs helemaal, uit te besteden.

Wanneer uitbesteden?

Wanneer je alles hebt geregeld en er tevreden huurders in het pand zitten, zal je al snel het gevoel bekruipen dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Het wordt echter pas complex als er complicaties optreden. Zo zal je vroeg of laat te maken krijgen met reparatieverzoeken, wanbetalers en andere zaken die jouw taak als beheerder een heel stuk complexer kunnen maken. In het geval dat je de keuze hebt gemaakt om het vastgoedmanagement uit te besteden, heb je hier totaal geen omkijken naar. In overleg met jou, zal de vastgoedbeheerder gepaste actie ondernemen.

Wat doen vastgoedbeheerders?

Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten beheer. Er is sprake van financieel beheer en technisch beheer. De werkzaamheden van het eerstgenoemde bestaan onder andere uit het innen van de huur, het voorkomen van huurachterstanden, de huurverhogingen en het doorrekenen van gemeentelijke belastingen aan huurders. Het technische beheer gaat over het onderhoud van je pand of panden. Het bedrijf dat dit beheer verzorgd is het aanspreekpunt voor de huurders. Mochten er dus dingen niet functioneren, of is er onderhoud of reparatie nodig, dan kunnen je huurders daar terecht. Maar ook voor klachten is het vastgoedbeheer bereikbaar. Om ervoor te zorgen dat de panden ook daadwerkelijk in goede staat blijven, verzorgen ze ook periodieke inspecties en stellen ze hiervoor rapporten op. Uiteindelijk heb jij als investeerder uiteraard de laatste stem over wat er moet gebeuren.

Zelf doen

Wanneer je toch besluit om het beheer van je panden voor eigen rekening te nemen is het belangrijk dat je panden bij aankoop al in goede staat verkeren. Dat voorkomt grote herstelwerkzaamheden tijdens de huurperiode. Ook is het fijn als je niet helemaal naar de andere kant van het land hoeft te rijden voor reparatie- of onderhoudswerkzaamheden. Ook moet je zorgen dat je op de hoogte bent van alle regels en het is erg handig als je beschikt ver een breed netwerk. Denk aan goede aannemers, hoveniers, schilders enzovoorts. Zoals in de inleiding is het dus ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en dat ook te blijven.