vakantiewoning

Is een vakantiewoning een goede investering?

Wil je graag extra vermogen opbouwen maar weet je niet hoe? Investeren in een vakantiewoning kan dan een goede optie zijn. Een recreatiewoning biedt een leuke extra verdienste en je kan er natuurlijk zelf van genieten wanneer je er even tussenuit wilt. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van het investeren in een vakantiewoning en de elementen die het rendement kunnen beïnvloeden.

Investeren in een vakantiewoning, de voordelen

  •  Levert rendement op
  • Eigen plek om een vakantie te vieren
  • Het is vastgoed, dit kun je doorverkopen

Een vakantiewoning geeft je de mogelijkheid om extra bij te verdienen. Door de woning bijvoorbeeld te verhuren, verdien je een extra zakcentje en bouw je vermogen op. Vermogen opbouwen op deze manier gaat sneller dan wanneer je het geld laat staan op je spaarrekening.

Een recreatiewoning geeft je ook de vrijheid om je eigen vakanties er te vieren. Ontzettend handig als je er even tussenuit wil of op het laatste moment een weekendje weg plant.

Een vakantiewoning is vastgoed, waardoor het een interessante investering kan zijn. De woning kun je naar enkele tijd weer verkopen. Als je dit op het juiste moment doet kun je de investering die je hebt gedaan weer terugverdienen, soms zelfs met een meerwaarde.

 Investeren in een vakantiewoning, de nadelen

  • Je hebt te maken met vaste lasten
  • Risico dat investering minder oplevert dan gepland

Net zoals met een gewone woning, komen bij een vakantiewoning vaste lasten kijken. Je hebt te maken met energiekosten, onderhoudskosten, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Wanneer je een recreatiewoning koopt dat op een vakantiepark staat, zul je ook de parkbijdrage moeten betalen. Belangrijk is om van tevoren een goed inzicht te krijgen in wat de woning je jaarlijks kan opleveren en wat de kosten zijn. Zo bereken je wat je uiteindelijk aan rendement overhoudt.

Je hebt een overzicht gemaakt van de te verwachten inkomsten. Het kan zijn dat de recreatiewoning je echter minder oplevert dan in eerste instantie gedacht. Misschien zijn er minder toeristen geïnteresseerd dan verwacht, wat betekent dat je minder huur kunt innen. Ook onvoorziene kosten kunnen invloed hebben op het rendement. Tot slot kan de waarde van de recreatiewoning minder worden op het moment dat de huizenmarkt achteruitgaat.

Elementen die invloed hebben op het rendement van je vakantiewoning

Er zijn verschillende zaken die invloed kunnen hebben op het rendement van je recreatiewoning. Wanneer je de woning voornamelijk koopt als investering en er geld mee wilt verdienen, is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Het type woning: Is de woning bestaande bouw of nieuwbouw?
  • De staat van het huis: Oudere huizen hebben meer onderhoudskosten
  • De locatie van de woning: Ligt het huis in een populair en toeristisch gebied?
  • Hoe vaak verhuur je de woning: Hoe meer je het verhuurt, hoe hoger het rendement

Qua locatie en goede toeristische trekpleister is de provincie Gelderland een goede plek. Met de vele bezienswaardigheden, leuke steden en prachtige natuur kan elke toerist hier goed vertoeven. Geïnteresseerd in het investeren in een tweede woning of een woning verkopen? Voor het verkopen van huizen in Harderwijk en omstreken ben je bij Makelaar Harderwijk op de juiste plek.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een vakantiewoning gemiddeld een rendement van 5% oplevert. Het is een leuk extra inkomen maar zorgt niet voor een leven vol rijkdom.