Huis verzilveren Check de overwaarde

Huis verzilveren: Check de overwaarde

Je huis verzilveren klinkt goed in de oren. Maar het is wel handig om jezelf goed te laten informeren hoe je dit het beste aan kunt pakken. Normaal komt de overwaarde die vast zit in de woning alleen vrij als het huis weer verkocht wordt. Indien jouw woning meer waard is dan de hypotheek die je ervoor af hebt gesloten spreek je van een overwaarde. Dit geld zou je wel eens goed kunnen gebruiken om een spaarpotje van op te bouwen, een nieuwe aankoop te financieren of gebruiken als pensioen. Het geld vrij maken uit de overwaarde noemt men verzilveren. Het kan natuurlijk zijn dat je in je eigen woning wilt blijven wonen en de overwaarde niet wilt gebruiken voor een nieuwe aankoop. In dat geval kun je een lening bij de bank aangaan. Een andere optie om de overwaarde van je huis te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren. Dit wordt ook wel sale and lease back genoemd.

Lening halen uit de overwaarde

Banken hebben verschillende producten om een lening uit de overwaarde van een woning af te sluiten. Mocht je een laag inkomen hebben dan kun je bij een hoge overwaarde alsnog vaak een lening krijgen. Ook zijn er leningen met speciale rente regelingen. Met een laag inkomen kan dit weer voordeel zijn omdat de rente die moet worden betaald niet uit inkomen komt maar wordt opgeteld bij de overwaarde als schuld.

Verzilver hypotheek overwegen

Een andere optie is om een verzilver hypotheek af te sluiten. Dit is vooral interessante voor ouderen. De overwaarde kan hier contant worden gemaakt. In zijn geheel of gedeeltelijk. Ook de hypotheek lening is vrij besteedbaar. Ook kan je kiezen om het bedrag in een keer of als dat beter uit komt uit te laten betalen in maandelijkse termijnen. Dit omdat ouderen vaak geen zin meer hebben om naar een nieuwe woning te verhuizen. Ouderen willen graag vrijheid om tot het einde te kunnen genieten. Een verzilver hypotheek is daarvoor een zeer geschikte keuze.

Verzilveren door de hypotheek te verhogen

Een andere manier om gebruik te kunnen maken van overwaarde is om de een heropname te overwegen van jouw huidige hypotheek. Wel geld de regel dat de huidige hypotheek waarde lager moet zijn dan de marktwaarde van de woning tijdens inschrijving bij het Kadaster. Het bedrag dat je voor die hypotheek leent mag niet hoger liggen dan 100% van de woningwaarde. Indien dat niet zo is, is er nog een optie om te kiezen voor een tweede hypotheek. Indien men de AOW leeftijd heeft bereikt komt hij niet altijd meer in aanmerking voor hypotheek ophoging. In dit geval is een verzilver hypotheek een betere optie.

Bron: www.atmyhome.nl