Huis onderhands verkopen

Huis onderhands verkopen, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn diverse redenen te benoemen om ervoor te kiezen om een huis onderhands te verkopen. Hierbij kan gedacht worden aan een echtscheiding, een ontslag, de oplevering van een nieuwe woning of andere redenen. De onderhandse verkoop van een woning kan een eenvoudig traject zijn, mits je weet welke stappen hierbij doorlopen moeten worden.

Wat houdt de onderhandse verkoop van een woning in?

De onderhandse verkoop van een woning wil zeggen dat het huis wordt verkocht op de vrije markt. Dit wil in de praktijk zeggen dat de woning zonder tussenkomst van een makelaar verkocht wordt. Er zijn vaak diverse partijen die wel interesse hebben in deze verkoopconstructie. Met de keuze om een woning onderhands te verkopen, neem je een schakel weg wat een kostenbesparende keuze is. Daarnaast is het niet noodzakelijk om een woning op Funda te plaatsen, hoeft er geen fotoreportage van de woning gemaakt te worden en wordt het onderhandelen over de prijs vaak eenvoudiger.

Door het wegnemen van de rol van een makelaar kan er wel een gebrek aan deskundigheid ontstaan. Om een praktisch voorbeeld te geven is het bijvoorbeeld van groot belang dat de afgesproken prijs gebaseerd is op de huidige marktwaarde van de woning. Wanneer de afgesproken prijs veel lager ligt dan de marktwaarde, wordt het “te weinig betaalde bedrag” als schenking gezien en zal de koper hierover belasting betalen.

Aan wie wordt een huis onderhands verkocht?

Als een huis onderhands wordt verkocht is dit vaak aan familie, vrienden of kennissen. Als er bij deze groep mensen géén interesse bestaat om de woning onderhands te kopen, kun je hiervoor terecht bij een organisatie die zich specifiek bezighoudt met het opkopen van woningen. Dit soort organisaties hebben een concept ontwikkeld waarbij een woning binnen een zeer kort tijdsbestek van eigenaar kan wisselen. Op basis van de taxatie wordt er een bod uitgebracht die tussen de 75 en 85 procent van de marktwaarde van het huis zal liggen. Dit is een bedrag dat in veel gevallen veel hoger ligt dan de opbrengst van een eventuele executieveiling. Daarnaast neemt een bedrijf als Directhuisverkopen.com ook alle bijkomende kosten voor zijn rekening.

Voordeel huis onderhands verkopen

Het voordeel van een huis onderhands verkopen waarbij de hierboven beschreven route wordt doorlopen, is dat dit gehele traject binnen twee weken kan worden afgerond, de verkoper snel de beschikking heeft over de opbrengst van de woning en (wellicht het belangrijkste argument om een woning onderhands te verkopen) volledig wordt ontzorgd.