Hoe wordt een tuin bestraat

Hoe wordt een tuin bestraat?

Een mooi terras, of een nieuwe oprit… misschien wil je gewoonweg een onderhoudsvrije tuin. Bij dit alles hoort het bestraten van je tuin. Maar hoe wordt dit precies aangepakt?

Werkwijze tuin bestraten

Er zijn verschillende soorten bestrating waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld sierbestrating, tuinbestrating of trilbestrating. Volgens de hovenier.website worden al deze bestrating ongeveer op dezelfde manier gelegd.

Stap 1: Opmeten en voorbereiden

Voordat de hovenier kan beginnen met het leggen van de bestrating zijn er een aantal punten die voorbereid moeten worden. De grond wordt opgemeten en vervolgens moet de grond afgegraven worden en moet de fundering klaar gemaakt worden. Hiervoor wordt bijvoorbeeld ophoogzand gebruikt zodat de bestrating niet verzakt. Een andere manier waarop verzakkingen voorkomen worden is door het gebruik van opsluitbanden. Dit zijn banden die rondom de bestrating geplaatst worden.

Stap 2: De bestrating leggen

Als de voorbereidingen allemaal zijn uitgevoerd kan de hovenier beginnen met het leggen van de bestrating. De hovenier begint dan met het uitzetten van piketpaaltjes zodat hij of zij precies weet waar de bestrating moet komen. Daarna maakt de hovenier een afschot zodat het water goed kan weg stromen. Wanneer de stenen zijn gelegd worden deze opgevuld met zand en worden de stenen afgetrild met een trilplaat. Niet bij alle tegels is dit nodig, en bij sommigen wordt het zelfs afgeraden. Doe je dit bij grote tuintegels? Dan is er een kans dat ze breken.

Stap 3: Voegzand plaatsen

Wanneer er bestrating gelegd wordt ontstaan er kleine gaten tussen de tegels in. Dit worden voegen genoemd. Dit is waar voegzand van pas komt. De stratenmaker veegt het zand tussen te voegen en creëert zo een sterkere ondergrond. Je kunt ook kiezen om in plaats van voegzand, voegmortel te gebruiken. Dit is een soort cement.

Zelf doen of uitbesteden?

Zelfs met het stappenplan bij de hand is het niet een makkelijke klus om bestrating te leggen. Wil je namelijk dat de bestrating het lang volhoudt en lang goed blijft? Dan is het Handig om een stratenmaker of hovenier in te schakelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je het zelf niet kan.

Toch zitten er veel voordelen aan het inschakelen van een specialist.

  • Zekerheid. Je hoeft je niet druk te maken over de vraag of het allemaal goed gelegd is. De specialist heeft dit vaak genoeg gedaan om voor zekerheid te zorgen.
  • Gereedschap. Doordat een specialist alles wat hij of zij nodig heeft al in bezit heeft, scheelt dit enorm veel voor jou. Zo hoef je zelf geen dure apparaten aan te schaffen.
  • Advies. Weet je niet goed wat jouw tuin nodig heeft of twijfel je nog over het materiaal? De specialist kan jou hierbij helpen door advies te geven!