Hoe voorkom je vochtproblemen in huis

Hoe voorkom je vochtproblemen in huis?

Vocht in huis komt vaak voor en het is erg vervelend daarom wordt dit ook als een probleem gezien. Doordat er vochtplekken in je woning zitten is de kans groot dat er schimmel gaat zitten waardoor er grote zwarte vlekken komen. Het nadeel hierdoor is ook dat je behang los gaat laten wat er natuurlijk niet mooi uit ziet. Echter is dit probleem goed te voorkomen en te bestrijden.

Soorten vocht

Voordat je het vocht wilt gaan voorkomen is het handig als je weet wat de oorzaak is. Er zijn namelijk verschillende soorten vocht in huis die de vochtproblemen bij jouw veroorzaken. Om te beginnen heb je optrekkend vocht dit is wanneer vocht de fundering en muren intrekt. Dit komt meestal voor bij oude woningen. Dit herken je vaak door schimmelplekken. Daarnaast heb je doorslaand vocht dit houdt in dat vocht van buiten de woning binnendringt. Dit zie je vaak aan vochtplekken op de muur. Het kan ook zijn dat je vochtproblemen hebt door condensatie dit komt doordat het vocht vaak niet goed weg kan gaan. Verder zou het kunnen dat je vochtproblemen hebt door lekkende leidingen. Ten slotte zijn isolatie- en/of constructiefouten ook vaak de oorzaken van vochtproblemen.

Oplossingen

Omdat er verschillende oorzaken van vochtproblemen zijn is er niet specifiek een oplossing voor. Meestal komt er een schimmelvlek naar voren en door die weg te halen blijft de oorzaak nog steeds niet aangepakt. Het is verstandiger om een specialist in te schakelen in het verwijderen van vochtproblemen. Vochtproblemen in huis keren hierdoor waarschijnlijk niet terug. Ook omdat de vochtproblemen meerdere oorzaken kunnen hebben heeft zo’n specialist altijd wel een goede aanpak om dit te verhelpen.

Voorkomen

Ten slotte zijn er een aantal tips die helpen om vochtproblemen te voorkomen in je woning. Vaak zijn het ventilatie problemen die eenvoudig opgelost kunnen worden en/of vervangen kunnen worden. Het kan ook zijn dat je alsnog een erg goede ventilatie hebt maar nog steeds vocht problemen hebt. Dan is het belangrijk om te gaan onderzoeken wat de oorzaak van het probleem is zoals beschreven is bij ‘soorten vocht’. Maar zorg altijd voor een goede ventilatie!