haardhout

Hoe sla je haardhout het beste op

Een flinke stapel haardhout neemt behoorlijk wat plek in. Opslag van het hout is dan ook zeker iets om over na te denken. In dit artikel leggen we je uit, hoe je haardhout het beste opslaat.

Als je openhaardhout hebt besteld op haardhout-goldenflame.nl, wil je dat natuurlijk niet allemaal binnen opslaan. Het neemt ten eerste enorm veel plek in en ten tweede trekt het een hoop ongedierte aan, zoals spinnen. Je wilt die natuurlijk niet allemaal naar binnen halen, sla je hout daarom buiten op. Waar je dat het beste kunt doen, leggen we je hieronder uit.

Droog

Nat haardhout brand niet zo goed. Ook wanneer het hout vochtig is, slaat er een hoop rook vanaf voordat het echt goed in brand staat. Je kachel wordt dan vies en wanneer je een open haard hebt, gaat het behoorlijk stinken. Droog hout is dus behoorlijk belangrijk. Sla je hout dan ook op een droge plek op, zodat het niet vochtig of nat wordt.

Lucht

Als je je hout droog hebt liggen, ben je al een heel eind. Het is echter ook belangrijk dat je hout niet in een afgesloten ruimte zit. Dat zorgt er namelijk voor dat het hout kan blijven ademen. Wanneer het hout dan toch een beetje vochtig wordt, zorgt de lucht en de wind ervoor dat het hout weer een beetje opdroogt. Op deze manier voorkom je ook dat je hout gaat schimmelen of rotten.

Los van de grond

Leg je hout niet direct op de grond. Als je je hout op de grond legt, trekt namelijk vocht uit de grond in je hout. Plaats je hout daarom altijd op een pallet, een paar centimeter boven de grond. Zo trekt er geen vocht in je hout en kan er ook van onderen voldoende lucht bij komen. 

Handige plekken om je hout op te slaan

Als je je hout op wilt slaan, kun je het beste aan een simpele overkapping denken. Eén achterwand van de overkapping kan dicht zijn, laat de andere wand open. Zo kan er wel lucht bij, maar is je hout wel redelijk beschermd tegen de elementen. Let erop dat het dak een stukje doorloopt, zodat ook de andere kant van je hout goed beschermd is, maar er nog wel lucht bij kan. Op de grond leg je een aantal pallets, zodat je hout niet op de grond ligt en klaar is kees!