achtertuin

Hoe richt je de achtertuin het beste in?

Je tuin zou een plek moeten zijn waar jij je thuis voelt en heerlijk kunt ontspannen. Dan is het wel zo prettig als de tuin is ingericht op jouw smaak en wensen. De inrichting van je achtertuin kan best een pittig karwei zijn. Waar begin je? We geven je graag wat advies om je tuin zo logisch mogelijk in te richten. We bespreken stap voor stap de diverse soorten tuinen en geven je de nodige tips:

Inrichting kleine tuin:

Stadstuinen zijn jammer genoeg over het algemeen niet zo heel groot. Ook bieden dit soort tuinen vaak weinig privacy en heb je meestal te maken met veel schaduwplekken. Om je tuin wat minder zichtbaar voor buitenstaanders te maken zou je een hekwerk of pergola kunnen plaatsen die je vervolgens laat begroeien met diverse planten. Denk bijvoorbeeld aan een clematis, jasmijn of klimhortensia. Kies voor schaduwrijke plekken sterke planten die daar tegen bestand zijn. Geef deze planten zoveel mogelijk een plekje aan de rand van je tuin. Hierdoor lijkt je tuin direct wat groter. wanneer je echt veel schaduw hebt, maar toch een stuk gras in je tuin zou willen, overweeg dan eens om kunstgras te laten leggen. Goede kwaliteit kunstgras is niet van echt te onderscheiden en blijft het hele jaar door mooi groen.

Inrichting grote tuin:

Met een grote tuin kan je werkelijke alle kanten op. Hier kan je jouw wensen goed op los laten. Om een aangename sfeer te creëren maak je het best een sterke basis met groenblijvende vaste planten. Deze zijn een goede investering, omdat ze zeer lang meegaan. Daarnaast vraagt een grote tuin gewoon om een mooi gazon. Kies je voor echt gras dan vergt dat wel veel onderhoud, zeker in een grote tuin. Een goed alternatief zou kunstgras zijn. Verdeel je tuin in verschillende delen en maak op onverwachte plekken een terras. Kies in elk geval voor een zonterras en een terras in de schaduw. Natuurlijk is een vijver ook het overwegen waard, hiermee maak je de tuin echt af.

Inrichting brede tuin:

Heb je een vrij brede maar korte tuin dan is het de kunst op diepte te creëren. Een hoge schutting of heg kan je aan de achterzijde van de tuin beter achterwege laten, omdat hierdoor je tuin nog korter zal ogen. Om de breedte hier en daar voor het zicht te breken kan je hier en daar groene struiken plaatsen. Zo maak je als vanzelf een tuin met gezellige hoekjes.

Inrichting smalle tuin:

Een smalle tuin kan je optisch breder doen lijken door te spelen met ronde vormen. Leg bijvoorbeeld van het begin tot het eind van je tuin een sfeervol kronkelpad aan. Maak een cirkelvormig terras en zet ronde plantenbakken neer, hierdoor onderbreek je de strakke lijnen en oogt de tuin wat dieper. Plaats centraal in je tuin een ronde plantenborder of maak een ronde vijver of rotstuin.