Hoe onderhoud je een gietvloer

Hoe onderhoud je een gietvloer?

Een gietvloer is stijlvol, slijtvast en onderhoudsarm. Dat betekent echt niet dat hij helemaal geen onderhoud nodig heeft. Door goed onderhoud kan een grote onderhoudsbeurt lang worden uitgesteld. De toplaag van een gietvloer is namelijk wel onderhevig aan slijtage. Met onderstaande tips kun je zo lang mogelijk genieten van je gietvloer.

Het onderhouden van polyurethaan gietvloeren

De beste manier om een PU gietvloer schoon te maken is met een stofzuiger met zachte borstel. Zo voorkom je strepen en krassen in de toplaag. Daarnaast kunnen vlekken verwijderd worden door de vloer te dweilen met een schoonmaakmiddel zonder chloor. Heb je een alcoholische drank op de vloer gemorst, verwijder deze dan binnen een half uur. Om de vloer lang mooi te houden is het aan te raden niet teveel met meubels te schuiven en de poten te voorzien van vilt. Door rubberzolen kan soms streepvorming op de vloer ontstaan. Deze is op een PU vloer makkelijk te verwijderen maar zorg wel dat dit binnen het half uur gebeurt.

Epoxyvloer onderhouden

Een epoxy gietvloer wordt meestal gebruikt in fabriekshallen of bedrijfsruimten. Deze vloer kom je niet zo vaak tegen in een woonhuis. Voor de volledigheid vind je hier ook het onderhoud van een epoxy gietvloer. De toplaag van een epoxy gietvloer is harder, maar kan ook met gewone schoonmaakmiddelen worden gereinigd. Een epoxy gietvloer wordt vaak gereinigd met een schrob-zuigmachine omdat het vaak om een vloer met een groot oppervlak gaat. Deze machine heeft borstels en een tank met speciaal schoonmaakmiddel dat gedoseerd tussen de borstels wordt gespoten. 

Krassen op je gietvloer

Door het veelvuldig belopen van de gietvloer met schoenen kunnen er kleine krasjes in de vloer ontstaan. Het kan zijn dat vuil zich na verloop van tijd in de krasjes ophoopt waardoor deze zichtbaar worden. De krasjes zelf zijn niet meer te verwijderen uit de vloer. Het vuil dat zich erin ophoopt echter wel. Zorg er daarom voor dat je krasjes voorkomt door het gebruik van een goede deurmat waarin kleine steentjes onder schoenen achterblijven. Het allerbeste is natuurlijk om de vloer helemaal niet met schoenen te belopen. 

Groot onderhoud, de toplaag vervangen

Een van de voordelen van een coatingvloer is dat deze lang mee gaat. Een gietvloer  bestaat uit meerdere lagen wat zorgt voor een solide basis. Dat wil echter niet zeggen dat de toplaag van de gietvloer helemaal niet slijt. Een gietvloer die veel belopen wordt gaat ongeveer 10 jaar mee. Zijn er vlekken of krassen die je met geen mogelijkheid meer uit de vloer krijgt? Oogt de vloer dof of verliest deze zijn kleur? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe toplaag. Laat je in dit geval adviseren door een expert op het gebied van gietvloeren zoals:  https://www.designbetonvloer.nl/.