Door je huis duurzamer te maken kun je ervoor zorgen dat je energierekening lager wordt. Deze energiebesparing kan op meerdere manieren gedaan worden. Daarnaast help je met het duurzaam maken van je huis ook mee met het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar je hoeft niet bang te zijn dat dit je handenvol geld gaat kosten en dat het erg lang gaat duren voordat je de investering hebt terugverdiend. Er zijn namelijk subsidies in 2020 beschikbaar voor het verduurzamen van je huis. Vergeet daarnaast niet dat het verduurzamen van je huis er ook voor zorgt dat je huis meer waard wordt.
Isoleren
Begin met het isoleren van je huis, zo voorkom je dat je huis al zijn warmte verliest. Bij woningen die tussen 1930 en 1970 zijn gebouwd is de spouwmuur nog niet geïsoleerd, begin bij deze woningen hiermee. Huizen van voor 1930 hebben vaak nog helemaal geen spouwmuur, bij deze woningen kun je isolatie aan de buitenkant van de gevel aanbrengen of aan de binnenkant van de muur.
Het schuine dak op je zolder kun je ook isoleren en daar valt een hoop winst te behalen, omdat warme lucht opstijgt en makkelijk door je dak naar buiten kan. Daarnaast komt een hoop kou altijd uit de vloer. Daarom kan het verstandig zijn om je vloer te isoleren.
Voor alle drie deze isolaties kan het mogelijk zijn om subsidies te krijgen.
Een andere manier om je huis te isoleren is door HR++ glas te laten plaatsen. Het lijkt op dubbel glas, maar hierbij is de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas. Het glas is daarnaast gecoat aan één kant, waardoor het extra goed isoleert.
Zonnepanelen
Met behulp van zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Wanneer je een dak op het zuiden hebt kun je hier het meest van profiteren. Om zo veel mogelijk energie op te wekken doe je er verstandig aan om te gaan voor de Beste Zonnepanelen voor 2020. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je gezinssamenstelling en het soort zonnepaneel dat je kiest. Wanneer je zonnepanelen meer energie opbrengen dan je nodig hebt, dan kun je deze energie terug leveren aan je energieleverancier. Je kunt ook zonnepanelen leasen.
Duurzaam verwarmen
De C.V.-ketel is niet een erg duurzame manier om je huis te verwarmen. Met alternatieve warmtebronnen zoals een warmtepomp kun je je huis ook verwarmen. Een warmtepomp haalt energie uit grondwater, de bodem of de buitenlucht. Een andere optie is een zonneboiler die meestal als aanvulling op de warmtepomp wordt gebruikt. Een zonneboiler haalt energie uit de zon. Voor beide zijn subsidies mogelijk.
Je kunt je energieverbruik ook verminderen door gebruik te maken van vloerverwarming. Dit kan voor wel 20% minder energieverbruik zorgen, doordat de warme lucht opstijgt. Een andere optie is een laag temperatuur verwarming (LTV), waarbij de aanvoertemperatuur op maximaal 35°C ligt. Bij een normale C.V. is dat tussen de 70 en 80°C. LTV is er in de vorm van vloerverwarming, wandverwarming en speciale radiatoren.