systeemplafond

Hoe kies je het juiste systeemplafond voor jouw ruimte?

Met een systeemplafond creëert u een afstand tussen het plafond en de vloer van de verdieping die zich erboven bevindt. Die ruimte wordt gebruikt om zaken aan het zicht te onttrekken. Bij een industriële omgeving wordt het doorgaans niet als bezwaarlijk gezien, als allerlei leidingen zichtbaar zijn. In een kantoorruimte is dat vaak wel het geval. Dan zou een systeemplafond kunnen worden gebruikt. Er kunnen nog andere redenen zijn om een systeemplafond te plaatsen. Daarop komen later terug. Allereerst gaan we in op wat een systeemplafond is.

Wat is systeemplafond?

Het installeren van een systeemplafond begint met de plaatsing van een frame. Dat frame wordt opgebouwd uit metalen profielen. Daarmee worden lijsten gemaakt, die worden gebruikt om er plafondplaten los in te leggen. Het frame wordt opgehangen aan de bovenliggende verdiepingsvloer. Als er reeds een plafond aanwezig is, dan wordt dat daaraan opgehangen, als dat tenminste het gewicht aankan. Een systeemplafond is tamelijk licht, dus meestal kan dat.

Redenen voor de plaatsing van een systeemplafond

Een systeemplafond kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een airconditioning. Het gehele leidingsysteem kan in het plafond worden opgenomen. Het enige wat dan zichtbaar is, zijn de roosters waaruit de koele lucht komt. Plafondkoeling werkt heel goed, omdat koude lucht zakt. Als airconditioning niet nodig is, dan zou er een ventilatiesysteem in een systeemplafond kunnen komen. Andere toepassingen zijn leidingen voor elektriciteit, communicatieverbindingen en riolering. Ook kan een systeemplafond een rol spelen bij de verbetering van de akoestiek. Behalve roosters voor airconditioning/ventilatie kan een systeemplafond prima worden gebruikt voor inbouwverlichting, een omroepsysteem en/of beveiligingsapparatuur.

Systeemplafond berekenen

Een systeemplafond wordt samengesteld uit plafondplaten en -profielen, hoeklijn en schroeven. Als er aan de plaatsing van een systeemplafond in een kantoorruimte wordt begonnen, dan wilt u dat het plafond zonder onderbrekingen wordt geplaatst. Dan moeten alle benodigde materialen bij aanvang beschikbaar zijn. Als u een prijsgave opvraagt, dan wilt u dat u voor de juiste hoeveelheid materiaal gaat betalen. Als uw kantoor bijvoorbeeld in Utrecht staat, dan kunt u met Google zoeken op systeemplafond Utrecht en kunt u diverse offertes aanvragen en vergelijken. Voor verschillen kunt u dan een verklaring vragen.